Šlo o prvoligový zápas Viktorie Plzeň v Jablonci a za výhru hostí 2:0 měl Adámek od Svobody vyinkasovat 200 tisíc korun. Samotný Svoboda něco takového popřel. „Nikomu jsem žádný úplatek nenabídl, odmítám to. Nikoho jsem nezabil, nikomu jsem neublížil a nikomu jsem nic nenabídl," řekl Martin Svoboda pro web České televize.

V Čáslavi se moc o nově vznikající kauze bavit nechtěli. „Vím, že se všude zmiňuje, jak byl Martin Svoboda funkcionářem Táborska a Čáslavi, ale v dnešní době pro nás pan Svoboda nepracuje. Ta doba, kdy v Čáslavi dělal sportovního manažera je dávno pryč," komentoval situaci momentální manažer klubu Tomáš Haniak.

K hráčům se choval slušně

Jenže o době Martina Svobody v Čáslavi se v kuloárech mluví dodnes. A ne moc pěkně. Ovšem berme fakta. Za jeho působení se sice o Čáslavi jako úplatkářském týmu mluvilo. Nikdy se však žádné důkazy neobjevily. Naopak, Svoboda dovedl tým na 2. místo ve II. lize a spousty mladých hráčů i do nejvyšší soutěže.

„Já ho beru jako skvělého a poctivého chlapa, který má rád fotbal. Co řekl, to platilo a k hráčům se choval slušně. Maximálně je podporoval a pomáhal jim do velkého fotbalu," říkal na adresu bývalého manažera Haniak, který pod Svobodou v Čáslavi také působil.

Martin Svoboda měl pomoct Plzni, ale ani Tomáš Haniak netuší, jaké vazby má „Chřestýš" (přezdívka Svobody) právě na tento prvoligový klub. „Co se týče fotbalu, tak o tom se s ním moc nebavím. Občas zajdeme na kafe, ale bavíme se spíše o rodině a jiných věcech," vysvětlil Haniak.

Udání Svobody vzešlo z dopisu rozhodčího Tomáše Adámka, který dané utkání pískal. „Osobně ho neznám. Myslím, že mě několikrát pískal, ale dlouho jsem ho nepotkal," dodal čáslavský manažer.