Jan Trousil odehrál v sezoně 2013/14 čtrnáct zápasů, v nichž dal jednu branku pražské Slavii. Celkem odehrál 1002 minuty. Většinu sezony však proseděl na lavičce, když nepasoval do nového sytému trenéra Svatopluka Habance.

Honzo, předpokládám, že sezona 2013/14 se vám nebude hodnotit dobře.

Odehrál jsem čtrnáct zápasů. Ze začátku bylo vše v klidu. Nějakých deset, jedenáct kol. Potom udělal trenér pár změn, s čímž jsem se svezl i já. Klukům to začalo šlapat a dělali body. Nebylo potřeba dělat do mančaftu jiný zásah. Moje pozice byla rázem daná. Jsem rád, že jsem odehrál alespoň čtrnáct zápasů, ale co se týká vytížení, šlo o nejslabší sezonu na Slovácku.

Jak vám změnu trenér Habanec oznámil?

Už před začátkem sezony trenér Habanec říkal, že chce změnit způsob rozehrávání útoků. Měl to zažité z Trenčína. Líbilo se mu to a od léta nás to začal učit. Pro všechny to bylo nové. Tréninky byly úplně jiné. Postupem času se začalo zjišťovat, jaké typy hráčů trenér potřebuje, což vykrystalizovalo v jedenáctku, která hrála a já jsem zůstal na lavičce. Řešili jsme to spolu a nemám s tím vůbec žádný problém. Uvidíme, co bude dál. Po dovolené bude jasno. Věřím, že vše dopadne v pohodě. Půjdu hrát jinam a kluci budou pokračovat v tom, co započali.

Je tedy jisté, že v létě Slovácko opustíte?

Troufnu si tvrdit, že ano. Pro obě strany to dopadne v pohodě. Ještě si půjdu ten rok, co mám smlouvu, někam odehrát.

Zůstal byste raději na Moravě nebo vám je to jedno?

Díky tomu, že jsem se s rodinou na Moravě usadil, tak bych chtěl zůstat tady. Uvidíme, co přijde.

Někde jsem četl, že byste se nebránil ani druholigovému angažmá. Je to pravda?

Je. Nemám si co dokazovat. Na ligu nečekám. Pokud bude seriózní nabídka z druhé ligy, která bude mít hlavu a patu, tak proti tomu nic nemám. V osmatřiceti budu hrát tam, kde má tým jasně daný směr a trenér o mě bude stát.

Nenapadlo vás také skončit a věnovat se trenérskému řemeslu?

Je to dané tím, že mám ještě rok smlouvu. Chci ještě hrát. Samozřejmě, udělal jsem si trenérskou A licenci. Až skončím, tak rozhodně budu svou budoucnost směřovat k práci s trenérstvím.

Jak se ve svém věku cítíte na hřišti po kondiční stránce?

Zatím musím říct, že to je dobré. I díky tomu nemám myšlenky, že bych poslední rok smlouvy stornoval a skončil s fotbalem. Zrdaví drží. Pocit fyzického vyčerpání také nemám.

Před pár týdny jste se ukázal v lize gólem Slavii. Jak jste si to užil?

Pro kamarády slávisty, kteří jsou z Kutné Hory a Prahy, to byla asi rána. (smích) Dostal jsem docela dost esemesek. Jsem rád, že to nakonec vyšlo a mohl jsem si ještě zahrát za Slovácko. Situace byla jasná. Rada byl vykartovaný a Košút se brzo zranil. Mohl jsem se s fanoušky Slovácka rozloučit. I poslední kolo jsem hrál. Dostali jsme od fanoušků pohár pro mistra Moravy. Všichni jsme si to moc užívali.

Kutná Hora zřejmě bude v létě shánět trenéra. Nedostal jste nabídku?

Nedostal. (smích) Mrzí mě, že loni nepostoupili do ČFL. Letos hrají střed tabulky, trochu klesli. Jsem zvědavý, jak to v Kutné Hoře bude dál. Sleduji i Kolín, který je v čele třetí ligy. Neznám však podrobnosti, zda chtějí nebo nechtějí postoupit do druhé ligy. Bylo by hezké, kdyby se Kutná Hora a Kolín trochu v tom fotbalovém dění probrali. Je zapotřebí hrát v tomto regionu dobrou soutěž. Čáslav už spadla. Diváci a sponzoři by se mohli jezdit dívat na kvalitní mužstva. Divize nebo ČFL je málo.

Zahrajete si v létě nějaké turnaje na Kutnohorsku?

Moc mi to nevychází. Nejdřív musím vyřešit situaci kolem sebe. Pak už jsme trochu Moraváci. Mám tři děti a ne vždy můžu odjet, jak se mi zlíbí. Na dovolenou pojedeme nyní do Chorvatska. Volno nám fotbalistům končí kolem devatenáctého června. Spíše dorazím na víkend v průběhu přípravy, až dostaneme volno po kondičním bloku.

Co váš otec. Stále za vámi jezdí na každý zápas?

Nejezdí už na všechny. Když se hrálo kolem Prahy nebo blíž, tak rodiče přijeli. Na Slovácko také jezdí, ale spíše přijedou o dva dny dřív, aby si užili dětí.