Před sobotním derby je rozpoložení obou týmů naprosto odlišné. Kutná Hora se smířila se sestupem, Čáslav dvanáct zápasů v řadě neprohrála. „Nechci hodnotit rozpoložení soupeře. My jsme si dali před sezonou cíle, které se nám zatím daří plnit. Chceme hrát ve špičce tabulky. Na jaře máme dlouhou sérii bez prohry v normální hrací době. U nás panuje naprostá spokojenost,“ potvrdil čáslavský trenér Radim Truksa a přeci jen se pozastavil nad současnou situací Sparty: „Víme všichni, že Kutná Hora udělala body na podzim, ale na jaře se jí nedaří. Vzhledem k hráčskému kádru, který soupeř na jaře má, to překvapení není. I když si myslím, že měla Sparta udělat více bodů a o záchranu se poprat až do konce.“

Favoritem zápasu je jednoznačně Čáslav a její trenér s tím souhlasí: „Derby sice nikdy favorita nemá, ale v tomto případě se nebudeme schovávat za tyto fráze. Do Kutné Hory jedeme jako favorit a podle toho také k zápasu přistoupíme. Chceme jednoznačně vyhrát za tři body.“

Vítězové loňského ročníku Welas Traitláku u Velkého rybníku.
Sobotní triatlon u Velkého rybníka nabídne nové trasy

I trenér Kutné Hory Radek Kulhánek je s rolí v derby smířený. „Jsme všichni smíření s tím, že Čáslav je jasným favoritem.“ Co může Kutná Hora udělat, aby odehrála minimálně výsledkově vyrovnané utkání jako na podzim v Čáslavi, kde prohrála 1:2? „V hlavách se s tím dá vždy něco dělat. Jde o to, zda na to máme výkonnostně. Bohužel si myslím, že ne. Pokud nebude hrát zraněný Franc, tak to bude velký zásah do naší sestavy. Nevidím to růžově, ale soutěž chceme dohrát důstojně, abychom se odrazili do letní přípravy k lepším zítřkům,“ prohlásil kutnohorský kouč.

Těší se Kulhánek na derby? „Beru derby jako každý jiný zápas, protože v naší situaci už nehrajeme o nic. Čáslav relativně také ne. Když vidím, jakým směrem se fotbal ubírá, tak mám vůbec strach, aby nějací lidé přišli,“ odpověděl trenér Sparty.

Za to Truksa se s týmem do Lorce těší. On sám tam několik let trénoval, a právě za éry Radima Truksy se do Kutné Hory divize vrátila. „Na derby se těším, protože jsem v Lorci strávil několik sezon jako trenér. Na druhou stranu mě mrzí, že v zápase nebude takový zdravý náboj. S ohledem na postavení Kutné Hory není naše motivace nijak vrcholná,“ dodal Truksa.

Vítězné týmy Štafetového poháru z Čáslavi.
Štafetový pohár putuje do Tábora