První jarní mistrovské utkání postavilo proti Sázavě těžký kalibr. Venkovní utkání s druhým týmem tabulky - Ostrou, bylo více než kvalitní prověrkou formy sázavských hráčů. „Zápas jsme zvládli poměrně dobře. Takticky jsme měli Ostrou přečtenou, věděli jsme, jakou hru předvádí. Posunuli jsme hodně obranu směrem k polovině hřiště a domácí dlouho nevěděli, jak na nás vyzrát," zahájil hodnocení zápasu s Ostrou hrající trenér Sázavy Pavel Chuchla, který uznal, že domácí favorit měl na jeho vkus až mnoho standardních příležitostí: „Ostrá měla podle předpokladů více ze hry, z čehož pramenily jejich standardní situace, kterých měly na můj vkus a přespříliš. Nám se ale dařilo tyto příležitosti Ostré bránit. Kromě nich měli domácí ještě několik střel ze střední vzdálenosti, ale z těch nic nevzešlo. I my jsme měli v prvním poločase jednu dobrou střelu, která mohla skončit brankou, ale nepoštěstilo se."

I když Sázava neskórovala, hrou svého trenéra potěšila. „Nicméně hra z naší strany nebyla vůbec špatná. Drželi jsme Ostrou daleko od své branky a velmi dobře jsme se pohybovali. A i díky tomu skončil první poločas bez branek," řekl Chuchla.

Druhý poločas již branky přinesl. „Bohužel v 53. minutě přišla další standardní situace, po níž nám propadl míč obranou, a domácí se dostali do vedení. Ukázalo se, že jejich výšková převaha a skvěle zahrávané standardní situace jsou jejich velkou zbraní. Není vůbec snadné uhlídat a pochytat všechny jejich vysoké hráče. V 70. minutě přidala Ostrá druhý gól. Řekl bych, že ten byl hodně zbytečný. Byla to branka po brejkové situaci, když jsme se pokoušeli o vyrovnání, a trochu jsme otevřeli svou hru. Přišel záběh za obranu a již zmíněný druhý gól. V 83. minutě jsme měli obrovskou šanci, kdy jsme asi ze tří metrů skoro do prázdně brány trefili brankáře, což byla velká škoda," popsal druhý poločas sázavský trenér a dodal: „Ještě jsme měli šanci na úplném začátku druhé půle, kdy míč proskákal těsně kolem tyče. Kdoví, jak by se zápas vyvíjel, kdybychom v tu chvíli skórovali. Mohlo to být mnohem dramatičtější."

Pavel Chuchla také prozradil, co mu v zápase chybělo: „Byli jsme hodně blízko úspěchu, byli jsme agresivní, pohyb byl dobrý, takový, jaký jsem si od hráčů představoval. Co mi chybělo, bylo to, že naši středopolaři nepodrželi o něco déle míč a nedali lepší přihrávku. Zbytečně jsme se míče zbavovali, přitom tam bylo mnoho chvil, kdy jsme mohli hrát s větším klidem a rozvahou, a přihrát si míč přesněji. Určitě bychom poté Ostrou potrápili ještě mnohem víc."

Sázava se musela obejít bez Tesaříka. „Citelnou ztrátou byla pro nás absence Tesaříka v útoku. Nemohl nastoupit kvůli administrativní chybě, která mě docela rozčílila a rozladila, ale museli jsme se s tím vyrovnat. Navíc se nám v 10. minutě zranil Kuchler. Vypadá to na vážnější problém s kolenem," objasnil situaci Pavel Chuchla.

Za Ostrou hraje Mikolanda

Sázavský trenér Chuchla se poohlédl za podzimní vzájemným zápasem a našel určité odlišnosti s nynějším střetnutím: „Dnešní zápas byl mnohem taktičtější. Byl to jiný zápas i tím, že domácí posílil Petr Mikolanda, který má zkušenosti z anglického West Hamu United. Nebylo vůbec snadné ho uhlídat. Hře Ostré příchod tohoto hráče hodně prospěl. Při zahrávání trestných kopů dokáže neomylně najít své vysoké spoluhráče a při hře udrží míče, které většina hráčů ztrácí. Hlavní rozdíl byl ale v tom, že podzimní zápas jsme malinko podcenili, což se projevilo hlavně v jeho druhém poločase. Nyní jsme se připravili mnohem lépe."

Ostrá bude podle sázavského trenéra těžit hlavně z trestných kopů. „Znovu bych vypíchl náš výborný pohyb po hřišti. Ale jak jsem řekl, škoda byla to, že někteří hráči se zbavovali zbytečně rychle míče. Je ale těžké hrát se soupeřem, který má sedm hráčů vyšších než sto devadesát centimetrů a kope okolo čtyřiceti standardních situací za zápas. A myslím si, že jich tolik bude Ostrá kopat v každém zápase. Zápas svou kvalitu na začátek jarní části sezony měl, tempo hry bylo vysoké, ale Ostrá vyhrála zaslouženě," uzavřel Pavel Chuchla.

Ostrá – Sázava 2:0 (0:0)Sázava: Burcev - Kuchler (10. Srba), Říčař, Mařinec, Chuchla - Jelínek, Šmídek, Konečný, Král – Marek, Švec. Hrající trenér Pavel Chuchla.

Adam Procházka