Sparta Kutná Hora – FK Čáslav 0:4 (0:3)

V úvodu utkání se obě mužstva oťukávala. Hra byla plná nepřesností a chyb. Do hry se rychleji dostala Čáslav, která v 18. minutě poprvé udeřila. Po centru z pravé strany, který poslal do vápna Habbar, se střelecky trefil přesně mezi nohy Šimona Mandula a otevřel skóre utkání. Kutnohorští fotbalisté, jakoby se nepoučili a po pár okamžicích přišel další centr z pravé strany, ale naštěstí pro Kutnou Horu nedokázali hosté zakončit přesně, branku minul hlavou Hoffmann. Po půl hodině hry se ukázal Martin Abena. Prošel hned okolo čtveřice domácích hráčů a k dokonalosti jeho průniku chybělo jen přesnější zakončení. V 35. minutě dostal na pravé straně hřiště míč Mlynka, prošel s ním až na roh velkého vápna, odkud střelou na zadní tyč zvýšil na 2:0 pro hostující Čáslav. Hned za minutu mohla Kutná Hora snížit. Pospíšil našel ve vápně Vančuru, ten ale vysoko přestřelil Antošíkovu branku. Poločasovou podobu skóre dala Čáslav minutu před přestávkou. Šandera odcentroval a Hoffmann namířil svou střelu zpoza hranice velkého vápna k levé tyči kutnohorské branka – 0:3.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Kutná Hora. Již ve druhé minutě hlavičkoval Wolf, Antošíkovi jeho hlavička ale problémy nenadělala. V 50. minutě obral Antoš čáslavského stopera a šel sám na Antošíka. V zakončení ale selhal a jeho střela zamířila k rohovému praporku. Následovala další Antošova šance, když ho centrem našel Vácha, ale Antoš svou střelou trefil pouze čáslavského brankáře stojícího uprostřed branky. V 62. minutě nahradil Pospíšila Filipec, který hned po minutě svého pobytu na hřišti nezpracoval míč a Mlynka postupoval s Ojinim sám na brankáře. Čáslavští však brejk zakončili špatně, protože Ojiny vběhl, v době přihrávky od Mlynky před prázdnou bránu, do ofsajdu. V 70. minutě ukázal svůj fotbalový um David Fikejz. Z levé strany si posunul míč na střed hřiště a zpoza velkého vápna překonal lobem kutnohorského Šimona a zvýšil na 4:0. Deset minut před koncem ještě po sklepnutí Vančury protáhl dalekonosnou střelou Antošíka Schwarz, ale byl z toho pouze roh pro domácí. V závěru si ještě vytvořil šanci Steve Ojini, který se objevil sám před Šimonem. Ten mu ale míč sebral, a tak skončilo přátelské derby mezi Kutnou Horou a Čáslaví výhrou hostujícího týmu.

„První poločas byl z naší strany hodně špatný. Zaostávali jsme ve všech herních činnostech," přiznal Stanislav Mach, který vedl Kutnou Horu v zápase proti Čáslavi, když nahradil z rodinných důvodů absentujícího Radima Truksu, a dodal: „Byli jsme málo důrazní a ani přihrávky se nám moc nedařily." Druhý poločas vyšel domácím lépe. „Po přestávce byla hra více vyrovnaná. Měli jsme pět nebo šest brankových příležitostí. Škoda, že jsme z nich neproměnili alespoň jednu v gól. Pochvalu si za tento zápas zaslouží snad jen Antonín Schwarz," řekl Mach.

Zranění hráči Kutné Hory se pomalu začnou vracet do sestavy. „Tomáš Skokan by se měl objevit na tréninku v pondělí. Milan Černohlávek už v pátek absolvoval spinning, ale čeká ho ještě kontrola u doktora," poznamenal Stanislav Mach.

„Výhra 4:0 je hezký výsledek," zahájil hodnocení trenér Čáslavi Jan Kmoch, ale poté zvážněl: „První poločas se mi líbil o poznání více, než druhá část zápasu, která byla z naší strany poněkud rozházená. Kutná Hora se navíc zlepšila. Je vidět, že hráči jsou v zátěži, tudíž hra v druhém poločasu tomu v našich utkáních odpovídá. Hráči jsou v druhém dějství prostřídáváni a i to je znát na kvalitě hry."

Trenér Kmoch se poté vyjádřil k marodce svého týmu: „U Melechovského to vypadá na operaci, tudíž je jeho start v jarní části sezony otazníkem. Další marod Pokorný by se měl již zapojit v týdnu do tréninku. Co se týče Preiseho, tak ten má výron kotníku, což znamená minimálně týdenní pauzu."

Branky: 18 Mandula, 35. Mlynka, 44. Hoffmann, 70. D. Fikejz. Kutná Hora: Šimon – Pospíšil (62. Filipec), Tomíšek, Franc, Dudla – Vácha, Vocel (68. Hačka), Vančura, Hačka (46. Wolf) – Schwarz, Vodička (46. Antoš). Tým vedl Stanislav Mach. Čáslav: Antošík – Šandera, Karal, Rendla (46. Váňa), D. Fikejz – Mlynka, Habbar, Abena, Hodas (46. Dolejš) – Hoffmann – Mandula (46. Steve Ojini). Trenér Jan Kmoch.

Adam Procházka