Do Českého Dubu se sjelo 64 týmů rozdělených do osmi skupin, z nichž postupovaly všechny týmy do nedělních vyřazovacích bojů. Tým SPK postoupil do play off ze třetího místa velice těžké skupiny a nakonec vypadl v osmifinále na penalty s pozdějším vítězem Jablíčka Chomutov. Po čtvrtém a pátém místě z předchozích ročníků přišlo letos patnácté!

„Možná, že jsme na začátku turnaje očekávali lepší umístění, ale po zhlédnutí pár zápasů některých ostatních mužstev, to jako neúspěch neberu," říkal kapitán týmu Bedřich Franc a pokračoval: „Týmy byly kvalitní za některé nastupovali např. i exligoví fotbalisté, futsaloví reprezentanti, hráči 2. ligy atd.. Takže kvalita byla veliká a já bych tímto chtěl poděkovat všem klukům z SPK za předvedené výkony."

Výsledky SPKZákladní skupina:
SPK – Kopačky Březno 2:2
SPK - K.O. Team 3:1
SPK – Takoradi 2:0
SPK – Pivovar MMX 0:4
SPK – Lazio Košice 1:2
SPK – Rejnok 6:3
SPK – Reprezentace MLMF 2:1

1. kolo: SPK – 2 Promile 2:0
2. kolo: SPK – Vetřelci 3:2
Osmifinále: SPK – Jablíčka Chomutov 2:3 pk.

Podle France bude chtít tým vylepšit umístění hned za rok: „Na čtvrtý Zelencup určitě opět vyrazíme, pokud nám to zdraví, čas a rodina dovolí. A budeme se snažit uhrát co nejlepší výsledek."

Celý turnaj opět provázel bohatý doprovodný program a na turnaji se objevilo spousty osobností jak ze světa fotbalu, tak i z televize. „Turnaj bych po fotbalové stránce hodnotil určitě kladně. Spousta dobrých fotbalistů, hřiště v Českém Dubu parádní. Po stránce organizační a hlavně v pitném režimu byly menší nedostatky. Koupit si dvoulitrovou lahev vody přímo v areálu byl nadlidský výkon. Došlo také na pár změn v pravidlech oproti minulému roku. Z přípravkových branek na menší futsalové (házenkářské), což mi zas tak nevadilo, ale hlavně změna za 3 rohy penalta nebyla moc vydařená, některé týmy hrály výhradně na rohy a tím pádem i na penalty a s fotbalem to moc společného nemělo," míní Franc.

Málokdo by čekal, že přemožitel SPK v osmifinále nakonec vyhraje celý turnaj. „Tomu bych moc nevěřil, ale po zápase s námi, když nás porazili na penalty, jsem si říkal, ať to vyhrají a my si můžeme říct, že nás vyřadil vítěz. Z mého pohledu tam byly ale určitě lepší celky než právě Jablíčka Chomutov," dodal Franc.

Brankář Váňa: Turnaj bych doporučil i ostatním

Petr Váňa se v první den turnaje musel postavit do branky za zraněného brankáře Michala Míška a nevedl si zle. V neděli, po příjezdu brankáře Jaroslava Pospíšila, už nastoupil na svém tradičním postu a přispěl týmu čtyřmi brankami.

Sestava SPKMichal Míšek (br, Suchdol)
Jaroslav Pospíšil (br, Kaňk)
Petr Váňa (br, ut Čáslav B)
Bedřich Franc (ob, Převýšov)
Tomáš Böhm (ob, Suchdol)
Lukáš Zelený (ob, Č. Pečky)
Josef Hylský (ob, Malín)
Petr Janovský (ut, Suchdol)
Michal Pavlík (ut, Kaňk)
Tomáš Wolf (ut, Uhl. Janovice)
Trenér: Petr Šourek (Kolín)

Jak sis v sobotu užil svou roli brankáře?
Já jsem si ji užil hodně. Myslím, že to bylo i vidět jak na výkonech při zápasech, tak i po nich. A navíc jsem nemusel tolik běhat v parném počasí.

Sobotní program byl hodně náročný. Co říkáš na konečné 3. místo ve skupině?
Když jsem viděl týmy, se kterými máme hrát, tak jsem myslel spíše na 4. až 5. místo, a kdybychom měli trošku štěstí, tak bychom obsadili druhé místo. Ale třetí místo taky dobré, takže spokojený jsem byl.

Myslíš si, že se páteční předturnajová příprava povedla?
Tak páteční večer byl celkem náročný, ale hodně vydařený, kdy se mužstvo potřebovalo stmelit. Bohužel se ve stanovém městečku odehrála věc, která ten večer trošku pokazila. Řekl bych, že se pátek ani neprojevil na našich výkonech.

V neděli si nastoupil konečně v poli a dal jsi čtyři branky. Užil sis neděli víc nebo míň?
Mě to bylo jedno, jestli jsem v bráně nebo v útoku, hlavně aby se dařilo týmu, což se úplně nepovedlo. Samozřejmě jsem se v poli cítil lépe než v brance, ale bavilo mě to jak v bráně, tak i v útoku.

Tabulka střelců SPKM. Pavlík 8
P. Janovský a P. Váňa 4
B. Franc 3
L. Zelený 2
J. Hylský a T. Wolf 1

Tým vypadl v osmifinále na penalty. Myslíš si, že mohl dojít ještě dál? Jablíčka nakonec celý turnaj vyhrála.
Určitě jsme měli na to dojít dál a poprat se o bednu. Bohužel jsme první poločas osmifinále prospali a pak už stihli jen vyrovnat. Hrát se o trošku déle, tak jsme ještě ten zápas vyhráli. Penalty jsou o štěstí a my jsme ho v tu chvíli měli méně než soupeř a bohužel vypadli.

Doporučil bys Zelencup i ostatním a chystáš se na čtvrtý ročník?
Určitě se chystám, když bude zájem od vedení týmu. Můžu ho jenom doporučit, zatím jsem byl na dvou ročnících a oba dva byly super. Jde o zajímavou konfrontaci a dají se tam potkat spousty zajímavých osobností a lidí.