„Společnost tak dostála svému slibu, kdy na základě smluvního vztahu s Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje pořídí pro stanici v Ovčárech každých deset let nové zásahové vozidlo,“ připomněla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. S tím, že nová CAS 20/4000/240 S2T na podvozku Scania P 440 4x4 s automatickou převodovkou Opticruise a čerpacím zařízením Rosenbauer nahradí dosavadní CAS 24 na podvozku Mercedes-Benz Atego.

Rozdíl mezi oběma auty však zdaleka není jen v odstínu, logách na čelní masce a roku výroby. Hasiči si zvláště pochvalují, že nový vůz má datovou sběrnici k řízení provozu účelové nástavby, umožňující plně automatizovanou činnost vozidla při zásahu. Že to zní složitě? Tak tedy: většinu úkonů, které dosud musel obstarávat strojník, může zajistit automatika. To při práci na místě zásahu dokáže hasičům významně usnadnit práci.

Fliegerová nicméně zmínila i další přednosti, jež novinka nabízí. Upozornila například na pneumatické odpružení podvozku s automatickou regulací výšky i možností manuální regulace. „Po dojezdu k zásahu je možné vozidlo snížit pro snadnější vyndávání uložených technických prostředků z nástavby,“ vysvětlila, jak užitečná může tato technologie být i v případě, že vozidlo stojí. Pro řidiče i posádku je pak příjemné vědět, že kdyby se snad cestou do akce stal nějaký malér, je kabina vybavena bezpečnostními prvky včetně airbagů.

Mladí hasiči z Vítězova na letním soustředění v Posázaví.
Mladí hasiči z Vítězova vyrazili na soustředění do Posázaví
Požár dodávky ve čtvrtek odpoledne likvidovali hasiči na dálnici D11 na Kolínsku.
Likvidaci požáru dodávky zkomplikovalo vybuchující nářadí