VE DVOU SKUPINÁCH

Program 1. kola krajské ligy: Černošice – Neratovice, Benešov – K. Hora, M. Boleslav B – Vlašim, Poděbrady – Čáslav, HC Příbram – PZ Kladno, Mělník – Slaný, V. Popovice – Žabonosy, Rakovník – Králův Dvůr.

Tradiční každý s každým doma venku v dlouhodobé části je minulostí. Rozšíření účastníků z dvanácti na šestnáct s sebou přineslo rozdělení do dvou skupin. V západní hrají Černošice, PZ Kladno (juniorka), Králův Dvůr, Mělník, Neratovice, HC Příbram, Rakovník a Slaný, ve východní Benešov, Čáslav, Kutná Hora, Mladá Boleslav B, Poděbrady, Velké Popovice, Vlašim, Žabonosy. V rámci své skupiny se týmy nadále utkají dvoukolově, proti celkům z druhé osmičky si zahrají jednou. Od semifinále na ně narazí i ve vyřazovací části. Podle stejného modelu by se mělo hrát nejméně v nejbližších třech sezonách. „Tento model posune úroveň výš. Skupiny jsou poskládané tak, aby se hrála divácky atraktivní derby. Boj o čtyři místa do play off bude velmi těžký,“ je přesvědčený nový trenér Vlašimi Stanislav Veselý.

PRODLOUŽENÍ JAKO V NHL

Až dosud bylo možné sledovat prodloužení ve třech na každé straně jen na nejvyšší úrovni v čele s NHL. Od letošní sezony ale nabídne útočnou šou v případě nerozhodného výsledku i základní část krajské ligy. Nájezdy přijdou na řadu, až pokud se „náhlá smrt“ v pětiminutovém čase nedostaví. Ve vyřazovací části se prodloužení odehraje tradičně v pěti a na deset minut.

NATĚŠENÍ NOVÁČKOVÉ

Reorganizace soutěží dopřála postup z krajské soutěže hned čtyřem týmům. Zpestřením budou zaručeně oba finalisté. Domácí zápasy Neratovic a Čáslavi se totiž těšily nejen v závěrečných bojích, ale po celou sezonu vynikající divácké návštěvnosti. Co nabídnout ale určitě mají i Kutná Hora a Poděbrady. „Náš mladý tým čeká něco úplně nového. Budeme naplno trénovat, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku,“ vyhlíží start ve vyšší soutěži jednadvacetiletý obránce kutnohorských Sršňů Pavel Švejda.

Trenér poděbradského hokejového týmu David Kubát na střídačce
Kubát: Děláme všechno pro to, abychom nebyli do počtu

JEDNA STÁLICE CHYBÍ

V soutěži se zachránili, přesto bude jejich tým mezi účastníky po dlouhé době chybět. A hrát nebude vůbec. V Jesenici se rozhodli pozastavit činnost. Soupeři tak budou do Velkých Popovic, kde byl celek z Prahy-východ „doma“, jezdit už jen za zápasy s tamními kozly. Opory jako brankář Příhoda nebo bratři Formánkové ale bez hokeje určitě nezůstanou. Podle informací z Poděbrad se někteří hráči Jesenice objeví právě v sestavě nováčka z Nymburska.

NEJEN DVŮR V NOVÉM

Nový název, vedení klubu i trenér. V Králově Dvoře mají po konci Radka Křesťana, předsedy a jednoho ze stavitelů klubu z předešlých třech let, za sebou léto plné změn. Rušný byl také pohyb v týmu. Na seznamu odchozích hráčů figurují i osobnosti jako Vlček a Kraus. Trenérskou taktovku převzal Jan Kruliš. Jeho předchůdce Vladimír Kameš ale soutěž neopouští. Ve Slaném zaujal místo po dalším Kladeňákovi Zdeňku Müllerovi, který se rozhodl u stříbrného celku uplynulého ročníku nepokračovat. S novým koučem, už zmíněným Stanislavem Veselým, vyrukuje i Vlašim.

ÚTOK NA DRUHOU LIGU

Mělničtí hokejisté se po obhajobě prvenství znovu statečně probíjeli druholigovou kvalifikací. Do vyšší soutěže ale nakonec zamířil východočeský Dvůr Králové a sezona, ve které do třetí nejvyšší soutěže naposledy pronikl středočeský klub, je už pořádně zaprášená. Změnit to nyní chtějí třeba v Benešově. „Přeji si zahrát druhou ligu zde, v Benešově,“ vyhlásil Michal Kaňka. Třiačtyřicetiletý hráč, který to dotáhl až do extraligy, už „doma“ pomáhá nejen ve vedení klubu, ale po ukončení pětiletky ve Žďáru nad Sázavou opět také přímo na ledě.

STÉBLO PRO TONOUCÍ

Posledním kolem základní části neskončí sezona nejen účastníkům play-off. Nejdůležitější zápasy, které rozhodnou o další budoucnosti, budou čekat také na poslední týmy obou skupin. O uhájení příslušnosti mezi krajskou elitou si to rozdají s vítězi skupin krajské soutěže. O náboj zkrátka nebude nouze…

Hostem online rozhovoru byl hokejový trenér Josef Zajíc.
Josef Zajíc odpovídal na vaše dotazy