Jaké byly začátky kapely Derby?

Kapela vznikla na jaře roku 1988 spojením některých členů kapel Body a Rotor. V původním složení kapely jsem působil jako kytarista, dále tam byl byl zpěvák Jiří Fidler, klávesista Pavel Mach, kytarista Standa Kuba, baskytarista Marek Sádlík a bubeník Jaroslav Ruml. Za dva roky přišel na post bicích Martin Roubíček, který je s námi dodnes. Hráli jsme převážně hardrockový repertoár zahraničních kapel, které u nás nebyly příliš známé. Patřila mezi ně například kapela Magnum, Harem Scarem, Skagarack, Dare. Hodně jsme si zakládali na čtyřhlasých vokálech. České texty psal náš zpěvák Jiří Fiedler a nutno dodat, že právě jeho výborné texty se staly jedním z poznávacích znamení kapely. Hrálo se každý týden v pátek i v sobotu, výjimkou nebyly ani neděle, ve středních a jižních Čechách, na Plzeňsku, ale především na Jihlavsku, kde dodnes máme spoustu věrných fanoušků.

Takže jste spolu trávili hodně času. Jezdili jsme speciálně upraveným autobusem RTO, „Modrou štikou“ , takže hodin, které jsme spolu trávili cestováním a koncertováním byly desetitisíce. Každý věděl o druhém v kapele všechno, byli jsme opravdu parta.

Máte nějaký nezapomenutelný zážitek?

Nezapomenutelných zážitků za ty roky bylo samozřejmě mnoho, hodně je však nepublikovatelných. Dodnes se jim ze srdce zasmějeme a dokonce už nás pár lidí po jejich vyslechnutí přesvědčovalo, abychom je vydali jako knihu, prý by to byl skvělý bestseller. Ale to jak pro koho.

Charlie Slavík a argentinský kytarista Daniel De Vita zahráli v Blues Café
Charlie Slavík a argentinský kytarista Daniel De Vita zahráli v Blues Café

Plánujete nějaký velký koncert na příští rok, kdy oslavíte již třicáté narozeniny?

Samozřejmě třicáté narozeniny dobře vnímáme. Ne každá kapela se jich totiž dožije hudebně i fyzicky. Dost často se stane, že za námi do šatny přijde hezká slečna a řekne, že nás má pozdravovat od své babičky, která na nás kdysi chodila. Ještě nedokážu říci přesný scénář, ale určitě bychom chtěli uspořádat vzpomínkový koncert k tomuto výročí a oslovíme samozřejmě i všechny bývalé členy kapely. Za třicet let, kdy kapela účinkuje, bylo v repertoáru více než dvě stě skladeb, takže vybírat bude určitě z čeho.

Máte nějaké místo, kde se vám vystupuje nejlépe? Často vystupujete v Paběnicích, a to jak na letním parketu, tak v sokolovně.

Hrajeme rádi všude tam, kam chodí hodně fanoušků a kde jsou dobří pořadatelé. Je pravdou, že sokolovna a letní parket v Paběnicích se stala naší hlavní domovskou scénou, tak jako podobnou domovskou scénu před lety plnil Dušejov na Jihlavsku. V poslední době dáváme šanci před naším vystoupením v Paběnicích, o dvě generace mladším předkapelám, aby „prodaly“ své umění. Tento trend si chceme zachovat.

Koncert kapely Derby v Souňově
Hitparádám nevládnou, fanoušci je přesto milují

Nevadí vám stále dokola hrát písně Hasiči, Závislost a další, které lidi i po letech rádi na koncertě slyší?

Každý rok mají v koncertním repertoáru některé písně opravdu „namále“ a někdo z kapely by se jich rád zbavil, jiný k nim má zase skoro osobní vztah. Někdy na toto téma proběhne i ostřejší diskuse. Ale hrajeme především pro lidi, takže některé písně byly a jsou nesmrtelné a těžko je budeme z repertoáru vyřazovat. Hodně se nám osvědčilo opětovně zařadit i skladby, které jsme hráli naposledy třeba před dvaceti lety.

Skládáte stále nové písně? Neplánujete nové album?

To je dobrá otázka. Nedávno jsem si v autě pouštěl naše autorské album Rozestláno, na které jsme dodnes opravdu pyšní. Povedlo se totiž muzikantsky i produkčně, žádnému jinému jsme nedali tolik času a energie. Nebyl jsem si úplně jistý, kdy jsme ho natočili a tak jsem se podíval do bookletu CD. Bylo nahráno v září 2001. Dlouhých 16 let. Určitě by se ten skladatelský impuls asi dal probudit, ale přiznám se, že už nám trochu chybí energie a hlavně motivace.

Kdo aktuálně působí v Derby?

Aktuální sestavu kapely Derby tvoří Jiří Fidler, já, Pavel Mach, Tonda Sedláček, Michal Adamec a Michal Mach.

Co byste chtěli vzkázat čtenářům Deníku?

Užívejte si života, mějte se rádi, obklopujte se lidmi s dobrým srdcem, neřešte politiku, vypněte televizi a internet a choďte na kvalitní muziku.

Pavel Jeřábek je kytaristou a zpěvákem v kapele Derby již od samého začátku. Má dvě děti, na které je velice pyšný. I ony totiž podědily talent a lásku k hudbě. Jeho syn Marek hraje na kytaru, zpívá a má již za sebou několik sólových vystoupení. Dcera Karolína hraje na klavír a v poslední době k němu přidala nadšeně i hru na ukulele a zpěv.

Bylinky. Ilustrační foto.
Lidé se vrací k přírodě, byliny si pěstují pro zdraví i na chuť