Roger Krowiak je slovenská bondovka, ve které se agent Krowiak dostává do Bratislavy, v příběhu nikoliv hlavního města Slovenska, ale Polska. Už anotace knihy napovídá, že nejenom obsah, ale také forma se bude vymykat klasické knižní produkci.

Kromě Lukáše Hejlíka přijeli do Čáslavi i Pavel Oubram a Věra Hollá, oba jsou členy souboru již od roku 2003 a do Čáslavi nebo Kutné Hory se vždy rádi vracejí. „Kolikrát jsme tady byli? To je těžká otázka. Pohodněkátý a jezdíme sem moc rádi," řekl Pavel Oubram. „Záleží hodně na tom, co se hraje. Byla jsem tu s Infernem od Dana Browna, hodně sem jezdí i Alan Novotný," doplnila Věra Hollá.

Oba herci mají velmi rádi Kutnou Horu. „Máme tu kamarádku už z dob studií. Když jsme byli na herecké škole, tak jsme za ní jezdili na návštěvu. Kutná Hora je krásná a rádi se sem vracíme."

Na dosah od hereckých hvězd

Loni v Čáslavi uskutečnilo celkem deset Listování. Od září do června herci přijeli představit deset knih, které upraví do podoby, které scénickému čtení sedí nejlépe. Občas je to pěkný oříšek převést pětisetstránkovou knihu do hodinového čtení.
„Lidé hodně oceňují to, že to pořádáme v kavárně. Mají možnost se dobře najíst i napít a zároveň jsou na dosah od známých herců," řekl Tomáš Kroutil, organizátor čáslavského Listování. Pokud posluchače předčítaná knížka zaujala, mají možnost si ji po skončení programu zakoupit a nechat podepsat.

Atmosféra na takovém komorním scénickém čtení je jedinečná a neopakovatelná. Speciálně nasvícené „pódium", podmanivá hudba dokonale dokreslující svět geniálního a neohroženého agenta. Vystoupení je rozděleno na kratší části, které jsou od sebe oddělené monologem vypravěče, který posouvá děj dále. Během těchto vsuvek se na plátno za herci promítjí komiksové obrázky.

Už nyní herci zkouší nové představení, vycházející z čerstvě vydané knihy. Prázdniny blbce č. 13 Miloše Kratochvíla. Ta popisuje prázdniny školáka Tadeáše, kterému učení příliš nejde a známky příliš neřeší. Přijedou Pavel Oubram a Tomáš Drápela.