I když natáčení mělo začínat až po setmění, již brzy dopoledne na okolí chrámu sv. Barbory a také na pro filmaře rezervované parkoviště Na Valech dohlíželi hlídači, všude stály zákazové cedule označené v Kutné Hoře velmi známou cedulkou „Mimo film" a před jezuitskou kolejí byly připraveny první vozy s profesionální technikou. Sotva se setmělo, na centru Kutné Hory se podepsala ponurá atmosféra celé upírské série, která je pověstná temně zabarvenou kamerou a výraznými světelnými kontrasty. Nad chrámem sv. Barbory tak vysvitl Měsíc 
v úplňku. Jednalo se samozřejmě o efektní osvětlenou rekvizitu, která byla umístěna na vysokém jeřábu a byla viditelná do daleka. Její záři zaznamenali lidé prakticky v celém centru i v místech, odkud není chrám vidět.   

Do jaké míry bude město v celosvětovém hitu k vidění, zůstane otázkou až do příštího roku. Datum české premiéry Underworld je naplánované na 27. října příštího roku. Film režíruje Anna Foerster. Scénář napsal Cory Goodman a kromě slavné upírky Selene v podání Kate Beckinsale se na jeho scéně představí v roli Davida Theo James, známý také z filmové série Divergence, kde si zahrál hlavní mužskou postavu Tobiase, zvaného Čtyřku.

S filmaři se ale Kutná Hora nerozloučila na dlouho. Již ve druhé polovině příštího týdne dorazí další štáb. Tentokrát půjde o britský seriálový hit Tři mušketýři, který dobře znají i čeští diváci.