Kutnohorskou stálicí je kapela Brix, která hraje od roku 1989. V zakládající sestavě kapely byl Petr Klér, který hrál na basu, Michal Merta na kytaru, Jiří Janata na bicí a o zpěv se staral Pavel Fessl. O rok později přibyl do kapely další kytarista, Zdeněk Poledne.

První vystoupení odehrála kapela Brix v létě roku 1990 na rockovém festivalu v Kutné Hoře. Repertoár kapely byl a je založen především na vlastní tvorbě s hudbou Zdeňka Poledne, Petra Kléra, Michala Merty a texty Pavla Fessla. Do širšího podvědomí se Brix dostal v letech 1993 až 1995, kdy působil jako předkapela Katapultu, Hudby Praha, Burmy Jones, Citronu a dalších stálic rockové scény.

V říjnu roku 2003 oslavil Brix 1000. vystoupení. Kapela vydala v roce 1996 album s názvem Člověče, nezlob se!, o dva roky později pak potěšila albem Čas v dlani, v roce 2001 přišlo na řadu album Umazaná, o tři roky později V rauši a posledním vydaným albem bylo Brix dvacet let live z roku 2009.

Ze závěrečného turnaje starších přípravek v Čáslavi na konci mistrovské sezony 2016/2017.
Závěrečný turnaj starších přípravek: Suchdol se vklínil mezi čáslavské týmy

V současné době zpívá v kapele Pavel Fessl, na kytaru hrají Michal Merta a Slávek Bařinka, na basu Petr Klér a na bicí Jirka Loučka.

V regionu působí i známá rocková skupina Derby, která oslaví v příštím roce již třicet let od založení.

Nejen lidé na Kutnohorsku znají i energickou hard-popovou kapelu s výhradně autorskou tvorbou s názvem Vesper. Na scéně se pohybuje od roku 2007 a má na svém kontě již čtyři alba Kroky starejch bláznů, Papírovej osud, Smrti blíž a Blýská se tkání.

ROCK U SOUSEDŮ

Mezi lokální hvězdy Kolínska patří bezesporu kapela Telegraf, která hraje na zábavách už čtyřicet let a stále se jí daří vyprodávat sály. „V dnešní době je mimořádné, když s kapelou zpívá a doslova dýchá skoro 700 fantastických lidiček," vyznal se na sociálních sítích Viktor Szita, klávesista Telegrafu, po úspěšné narozeninovém koncertu v Pečkách.

Pokud mluvíme o Telegrafu, nesmíme zapomenout ani na metalový Roxor.

Spojnicí mezi těmito rozdílnými kapelami je zpěvák Ondra Marek a také spousta společných fanoušků.

Ve výčtu kapel známých na Kolínsku nemohu samozřejmě chybět ani Kozičky, Blue Bucks, Bastilla, Imrvere, Insignie nebo The Infection.

Kutnohorští basketbalisté jsou mistry České republiky ve Streetballu!
Basketbalisté Kutné Hory jsou mistry republiky ve streetballu

Derby oslaví příští rok tři desetiletí na hudební scéně

Na každém koncertě hraje hudební skupina Derby svým posluchačům píseň Hasiči nebo Závislost, a jejich fanoušci budou po těchto písních šílet příští rok již 30 let!

Kapela Derby vznikla na jaře roku 1988 spojením některých členů kapel Body a Rotor.

Původně hrála kapela ve složení Jiří Fidler zpěv, Pavel Jeřábek kytara, zpěv, Pavel Mach klávesové nástroje, Stanislav Kuba kytara, Marek Sádlík baskytara, zpěv a Jaroslav Ruml bicí nástroje. O dva roky později přišel do kapely na post bicích Martin Roubíček. Protože oslaví příští rok tato kapela již třicáté narozeniny, chystají se velkolepé oslavy. „Samozřejmě třicáté narozeniny dobře vnímáme. Ne každá kapela se jich totiž dožije hudebně i fyzicky," uvedl kytarista kapely Pavel Jeřábek.

Ten také zavzpomínal, že se na koncertě dost často stává, že za nimi do šatny přijde hezká slečna, která říká, že je má pozdravovat od babičky, která na Derby kdysi chodila. Kytarista také prozradil, že na oslavu třicátého výročí s největší pravděpodobností uspořádají vzpomínkový koncert. „A oslovíme samozřejmě i všechny bývalé členy kapely," dodal.

Ilustrační foto
Sázava je i po výhře nad Říčany na sestupové pozici

Kapelu Derby mohou lidé často slyšet v Paběnicích. „Je pravdou, že sokolovna a letní parket v Paběnicích se stala naší hlavní domovskou scénou, tak, jako úlohu domovské scény přes lety plnil Dušejov na Jihlavsku," upřesnil. V poslední době prý kapela Derby dává, před vystoupením v Paběnicích, šanci o dvě generace mladším předkapelám, aby prodaly své umění.

Současnou sestavu Derby tvoří Jiří Fiedler zpěv, Pavel Jeřábek kytara, zpěv, Pavel Mach klávesy, Antonín Sedláček kytara, Michal Adamec baskytara a Michal Mach bicí nástroje.

Kapelu Derby zná na Kutnohorsku téměř každý. „Je to moje srdcovka a tato kapela patřila neodmyslitelně k mému mládí. Vždy, když slyším písně Ahoj, Hasiči, Velký vůz, Za Tebou a spoustu dalších, vybaví se mi, jak jsme na ni v mládí chodili," řekla Marie Jesenská. Podobné vzpomínky má i Jan Borský. „Nejraději mám od nich píseň s názvem Pod parou," podotkl.

Lidé se mohou těšit na vystoupení kapely Derby v Paběnicích již v sobotu 24. června.

Fotbalisté Hlízova porazili Paběnice a vrhli se do postupových oslav.
Výsledky okresního fotbalu na Kutnohorsku