Noci kostelů se konají už od roku 2005. Jejich kolébkou je Rakousko a kromě České republiky se do akce připojují i památky v Německu, Nizozemí, Estonsku, Lotyšsku i na Slovensku. „Podstatou tohoto projektu je snaha seznámit veřejnost s fungováním té které církve. Jedná se o prolínání duchovních aktivit, koncertů, komentovaných prohlídek osvětlujících historii kostela, odborných přednášek, případně i akcí pro děti," připomněla historička Libuše Váňová z Muzea Podblanicka.

Zapojená místa
Bohdaneč
Církvice-Jakub
Církvice
Čáslav
Čáslav-Lochy
Červené Janovice
Hlízov
Horky
Kluky
Křesetice
Kutná Hora (12x)
Kutná Hora - Kaňk
Kutná Hora - Malín (1x)
Kutná Hora Sedlec
Malešov
Rašovice-Jindice
Rataje nad Sázavou
Soběšín-Otryby
Soběšín-Starkoč
Sudějov Suchdol-Solopysky
Uhlířské Janovice (3x)
Vlkaneč
Zbraslavice
Zbýšov-Opatovice

Kutnohorsko patří tradičně mezi velice aktivní okresy. Ze všech okresů ve Středočeském kraji se právě zde dnes večer otevře kostelů nejvíce. Bude jich celkem 39 a kromě Kutné Hory, pod kterou jich spadá 15, se zapojí i Čáslav, Uhlířské Janovice a spoustu menších obcí.

Některé kostely se otevřou pouze k nahlédnutí. Jiné nabídnou komentované prohlídky a někde bude komplexní celovečerní program. Například v kostele sv. Jakuba v Kutné Hoře bude na téma manželského slibu hovořit za doprovodu varhan, na něž bude hrát Viktor Darebný, arciděkan Jan Uhlíř. Zájemci si ho mohou přijít poslechnout nejprve ve 19.45 hodin a pak ve 22 hodin. Ještě před tím se ale od 18 hodin uskuteční mše svatá za stříbrné město a posléze i komentář Marie Slavotínkové k obrazu Nejsvětější Trojice od Petra Brandla. Program nabídne i kaple Božího těla, kde budou od 20.30 hodin na pořadu večera biblické a židovské tance. Příchozí poznají různé formy tance, jehož kořeny sahají až do doby krále Davida. V evangelickém kostele v ulici Jiřího z Poděbrad zase mimo jiné vystoupí vokální soubor Cantica a také skupina Double guitar band.

Hudba bude znít i v dalších kostelech napříč celým okresem. V románském kostele sv. Jakuba v Jakubu zazní barokní skladby v podání varhaníka Jakuba Smešného a Filipa Jerieho, který jej doprovodí na příčnou flétnu. V čáslavském evangelickém kostele zase vystoupí žáci ZUŠ J. L. Dusíka a v kostele v Opatovicích u Zbýšova se mohou návštěvníci těšit na hudební momentku v podání Moniky Drdové a Martina Kopřivy.

AKCI ZAHÁJÍ ZVONY

Kostely se dnes večer otevírají i na sousedním Benešovsku. Bude jich celkem 17 a kromě benešovského kostela sv. Anny se otevřou také kostely v Divišově, Voticích, Sázavě, Poříčí, Psářích či Načeradci. Přímo v Benešově akci zahájí v 17:55 hodin zvonění zvonů. Následovat bude mše a od 19 hodin pak bude mít známý vědec Jiří Grygar přednášku s názvem Věda a víra.

Noc kostelů si našla mnoho příznivců i na Kolínsku. Letos se zde zapojuje více než 20 míst. Program připravily svatostánky v Kolíně, Kouřimi, Českém Brodě, ale i v Chrášťanech, Bylanech, Nové Vsi, Ovčárech, Plaňanech, Poříčanech, Přistoupimi, ve Starém Kolíně, Tismicích, Tuklatech, Velimi, Zásmukách či v Radimi. Radim se navíc letos zapojuje zcela poprvé. S menším kulturním programem otevře kapli Nejsvětějšího vykupitele.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora 2017 je v plném proudu. Na snímku čínská klavíristka Wu Qian.
Zvěřinec v katedrále, kytara v kapli a pocta Zdeňku Pešánkovi

Hlízovská kaple nabídne hudbu i výstavu

Hlízov Vůbec poprvé se letos do Noci kostelů na Kutnohorsku zapojí i hřbitovní kaple v Hlízově. I když se nejedná přímo o kostel, program zde bude velmi bohatý.

Akce zde začne už v 19 hodin, kdy se uskuteční dernisáž výstavy fotografií „3300 km objektivem fotoaparátu" Ivany Soukupové, která podnikla pouť Svatojakubskou cestou z Prahy do Santiaga de Compostela. „Dernisáž se bude konat i za účasti cestovatelky," předeslala Jitka Šimková z Hlízovského unikátního spolku.

Bude to právě Jitka Šimková, které se zaslouží o další bod programu. Půl hodiny po dernisáži zde totiž povede přednášku o životě patrona Hlízovského unikátního spolu svatého Jakuba. Ve 20 hodin pak přijde na řadu hudba. Zazpívá a na kytaru zahraje Eliška Šimková. Součástí hlízovské Noci kostelů bude rovněž výstava knih s tematikou Svatojakubské cesty s možností tichého čtení. Lidé si ji zde budu moci prohlédnout od 19 do 21 hodin.

Hlízovská hřbitovní kaple pochází z poloviny padesátých let minulého století. Každou první listopadovou sobotu se zde koná od 10 hodin mše svatá za živé a zesnulé občany Hlízova. Osudy kaple jsou nedílně spojené se hřbitovem, který vznikl ve stejné době. Při výstavbě areálu se plánovalo, že se po dokončení stane nejlepším hřbitovem v Pražském kraji. I přes tuto skutečnost byl ale hřbitov veřejnosti slavnostně předán až 11 let poté. Hlízovští si loni na podzim u příležitosti Památky zesnulých připomněli 60. výročí zahájení výstavby hřbitova. Při slavnosti přímo v kapli celebroval páter Pavel Tobek, farář Římskokatolické farnosti Kutná Hora Sedlec bohoslužbu. 

Nedělní zahájení druholigového utkání fotbalistek mělo slavnostní rámec, neboť se loučila s kariérou dlouholetá opora zadních řad Kateřina Veselá.
Kapitánka Veselá se rozloučila výhrou nad Hodonínem