Kapela KHBand vznikla v roce 1996. Jak došlo k jejímu vzniku a jaké bylo tehdejší složení?

V té době už jsem dost let objížděl republiku s ryze rockovou kapelou Brix a trošku mě to táhlo i do oblasti plesů. Sestavil jsem proto repertoár a začal oslovovat hudebníky.Hodně se to měnilo, ale Ti nejzásadnější v začátcích byli Mirek Řepa, Charlie Nešpor, Jana Hendrichová, Petr Vála a mnoho dalších.Ze začátku jsme objížděli malé akce na Kutnohorsku a Kolínsku. Postupem času se rádius vystoupení hodně rozšířil. V současné době už jezdíme plesy a vystoupení po celé republice. Kam nás pozvou, tam jedeme.

Jaké je současné složení kapely?

Jako leader kapely funguje kolínská zpěvačka Iva Balcarová na klávesy hraje mladý nadějný pianista Lukáš Lázňovský. Pak už jsou to ostřílení matadoři Jarda Drtina na kytaru a Marcel Melša na bicí a já na baskytaru. Na přání pořadatelů máme i dechovou sekci. Například na saxofon je angažován bývalý člen Hudby armády České Republiky Jan Rýznar.

V čem byste řekl, že se kapela vymyká? V čem je jiná. Než ostatní kapely?

Tak to je velmi, velmi těžká otázka. Z mého pohledu chci, aby se vymykala přístupem a zodpovědností všech. Organizačně mám rád, když všechno klape jako dobře namazaný stroj. A také repertoárem již zmiňované zpěvačky. Myslím, že jsme vybrali zajímavý repertoár, který se od ostatních kapel liší.

Jakou muziku hrajete? Může se vás například objednat někdo na soukromou akci?

Ano, hrajeme i soukromé akce, firemní večírky, maturitní plesy a různé jiné plesy. Repertoár je pelmel světového a českého popu a rocku. Samozřejmě musíme zařazovat i lidovky a třeba i standardní skladby v latinskoamerickém rytmu. Záleží na druhu akce. Vše pečlivě konzultuji s pořadatelem a pak se rozhodneme jak celou akci dramaturgicky pojmout.

Pokud mám správné informace, je vás v kapele šest, různého věkového složení. Jak moc složité je sejít se ke zkouškám? A jak často zkoušíte?

Nejmladšímu členovi je sedmnáct a nejstaršímu padesát a přesto si rozumíme. Zkoušíme jednou týdně a ani to tak složité není. K mému překvapení se scházíme bez větších potíží. Máme dobrou zkušebnu i aparaturu a i to zázemí hraje velkou roli pro tvorbu.Takže i po této stránce vše funguje dobře.
Co byste řekl, že na vás mají posluchači nejraději? 
 Asi tu pestrost repertoáru. Přesně víme co hrát na maturitním plese a co např. na plese lékařů v Praze. Nyní zrovna jednám o skladbě repertoáru pro záchranáře Pardubického kraje a snažíme se řešit každý detail.

Povězte mi, prosím, něco k vašemu názvu.

Tak to je velmi jednoduché. Jako kapela z Kutné Hory jsme chtěli, aby to bylo hned patrné. KH jako Kutná Hora a Band jako skupina,kapela. KHBand – kapela z královského města!

Kde vás posluchači mohli slyšet naposledy?

Tak naposledy na Sportovním plese v Křeseticích , tedy lehce mimo Kutnou Horu a pak v Kolíně, tuším , že na plese hokejistů.

Připravujete něco nového? Plány do budoucna?

Stále doplňujeme repertoár.Chceme natočit i nějaká videa a ukázky našeho vystoupení. Je to hodně žádané právě u pořadatelů. To uděláme hned v lednu 2016. Do budoucna jen hrát a hrát a mít úspěch u publika. Potlesk je lék a vždy potěší.

Jak složité je uspět v konkurenci mezi ostatními kapelami?

Je to těžké, to přiznávám. Každý používá ostré lokty a snaží se být na špici. Ale stále ještě rozhoduje kvalita a profesionalita přístupu k zadané akci a to u nás funguje na sto procent. To chci aby byla naše devíza.

Co nejraději hrajete, pokud se to dá vůbec takhle říci?


 Vše co baví naše publikum. To je prvořadá věc. Obecně si myslím, že nás baví světový pop. Shania Twain, Natalia Imbruglia, Pretenders, Corrs, Roxette, Tina Turner, Brian Adams a další. A také mnoho Českých, to bych tu ani nevyjmenoval. Veškeré informace máme na facebooku a na webových stránkách.