Iniciátorem se stal pedagog Luděk Sojka, který sice sám žije s rodinou v Černošicích, ale kořeny má právě ve Svaté Kateřině. „Žila zde moje maminka a já se sám do toho domu rád vracím. Už neříkám, že jedu na chalupu, ale do rezidence," zažertoval Luděk Sojka.

Pedagog uvedl, že pohled na prázdné místo po bustě ho vždycky trápilo, proto oslovil vedení obce s myšlenkou na obnovu busty. „Původně jsem za paní starostkou přišel s návrhem na uspořádání veřejné sbírky. Ona to však odmítla a řekla, že obnovu busty zafinancuje se vším všudy obec," prozradil.

Rozeběhly se tedy kroky k realizaci myšlenky, jež vedly nejdříve k Josefu Kadlecovi do Klatov, který zapůjčil vzor pro bustu, a posléze k akademické sochařce Jaromíře Němcové, jež působí na Fakultě restaurátorství Univerzity Pardubice v Litomyšli. „Je to má bývalá studentka. Hovořil jsem s ní o tom a ona najednou řekla, že mě měla vždycky jako učitele moc ráda a že to pro mě udělá," podotkl Luděk Sojka. Starostka Suková doplnila, že jsou sochařce za to moc vděční. „Řekla si za celou práci sotva polovinu peněz než chtěli ostatní," poznamenala starostka.

Akademické sochařce tak pod rukama vznikla zbrusu nová busta, která od pátečního odpoledne zdobí svatokateřinskou školu. Luděk Sojka uvedl, že socha je vyrobena z laminátu. „Původně jsme chtěli, aby busta byla ze sádry. Pak jsme ale změnili názor a zvolili laminát. Je lehčí, ale výrazně pevnější než sádra," řekl. Kromě samotné sochy bylo třeba zvelebit okolí výklenku a vytvořit i ochranné mříže. „Jsou tam proto, aby se situace s vandaly už neopakovala. Mříže jsou zamčeny na dva zámky. Klíče od nich mám já," zdůraznila Martina Suková s tím, že projekt celkově stál mezi 40 a 50 tisíci korunami.

Socha měla podle starostky být na svém místě už dříve, ale nakonec byl zvolen předvečer Dne učitelů, který je připomínán na výročí narození Jana Ámose Komenského. „Uvažovali jsme nad zimním termínem, ale potřebné stavební práce potřebují dobré počasí. Nakonec jsme si řekli, že počkáme na jaro a Den učitelů se nám téměř nabídl," dodala. O obnovení busty už vědí i v památníku Jana Ámose Komenského v holandském Nardenu, neboť tam ještě v pátek večer odeslal Luděk Sojka o slavnosti, které se zúčastnili svatokateřinští občané, zprávu, ve které zdůraznil, že si místní obyvatelé odkazu Učitele národů velice váží.

Bývalá základní škola bude sloužit kulturnímu životu

Bývalá škola ve Svaté Kateřině.

Školní budova ve Svaté Kateřině se dá již dnes zařadit mezi pamětihodnosti. Postavena byla v roce 1834 na náklady hraběte Jindřicha Chotka, majitele panství. Jelikož školu v roce 1883 navštěvovalo mnoho žáků, byla budova v letech 1883 a 1884 rozšířena stavitelem Václavem Slepičkou z Nových Dvorů podle návrhu Františka Hradeckého z Kutné Hory. V té době budovu ozdobil mimo jiné i nápis „Bohu a vlasti". Škola svému účelu sloužila i ve dvacátém století. Později však byla jako většina malých škol uzavřena.

Vedení obce Svatý Mikuláš, které se o budovu snaží co nejvíce pečovat, s ní ale má velké plány. Do budoucna by se škola mohla změnit na kulturní centrum, kde budou pořádány koncerty i výstavy.⋌