Nejdříve došlo na dva zkušební hody a potom už se klání rozjelo naostro. O vítězi rozhodl součet bodů z dvanácti soutěžních hodů.

Souběžně konala soutěž v pečení medovníku z ratajského medu. Určit pořadí ze sedmi vzorků byl pro porotu nelehký úkol. „Jeden byl více krémový, jeden zase s kapkou alkoholu, promazaný marmeládou, a jiný s větším počtem ořechů. Byly rozmanité a všechny chutnaly výborně,“ řekl organizátor celé akce Jiří Vorlíček.

Zamykání Doubravy ve Vrdech.
OBRAZEM: Vodáci zamkli řeku Doubravu

Letošní ročník vyhrála Lada Truhlářová z Makolusk, jejíž medovník byl nejen velmi chutný, ale i nápaditě ozdobený marcipánovými včelkami se soudkem medu. Všechny účastnice této soutěže obdržely hodnotné dary a první tři ještě poháry a medaile na památku. Letošním překvapením byla první cena pro nejlepší pekařku – vítězka dostala živou vykrmenou posvícenskou husu, kterou jistě ocení hlavně její rodina.

Verdikt poroty měli možnost zhodnotit i návštěvníci neboť i oni mohli ochutnat soutěžní medovníky. Popřípadě mohli ochutnat i vzorky medu od místních včelařů. Celkem se sešlo sedm vzorků medu, a to od J. Krásy, P. Štiky, M. Šusty, J. Vorlíčka a pana Homoly. Nejvíce ochutnávat med se vracely děti, a to i ty, jejichž rodiče tvrdili, že med doma vůbec nejedí.

A kdo neměl chuť na sladké, tak se mohl občerstvit třeba grilovanou klobásou.

Kominík při své práci. Ilustrační fotografie.
Začíná se topit: kominíci mají plné ruce práce

Setkání uspořádal spolek Český Dřevorubec za podpory městyse Rataje nad Sázavou, firem pivovar Bernard, Husqvarna Česko a Brisk Tábor. Poděkovaní patří i místním hasičům za zajištění občerstvení po celou dobu konaní akce. Jediný kdo nespolupracoval, bylo počasí. Ale i přes vytrvalý déšť si závodníci i návštěvníci akci určitě užili.

Zájem návštěvníků i sportovní úroveň této akce ukazují, že její obliba roste, a všichni se již těší na její pokračování v roce 2018 - opět v období svátku sv. Matouše, kdy je v Ratajích nad Sázavou posvícení.

Richard Karban, Petra Bohatcová, Jiří Vorlíček