Poutníci se svícemi, které potemnělými uličkami města provází ponocný Václav, potkávají podivné postavy a výjevy z kutnohorských pověstí každý prázdninový čtvrtek. „Diváci, kterých na náš pořad přijíždějí stovky nejen z různých koutů Čech, Moravy, ale ze i Slovenska, tak spatřují kata u Katovy braňky v městském opevnění, duše popravených, bloudící po bývalém rudním trhu Na Náměti i kostlivce řádícího v herně na dolejším městě. Ohně znovu vzplanou v místech, kde byl na příkaz císaře Zikmunda vypálen kostel svatého Jana Křtitele a dozví se o mincíři Semerníkovi, který nepoctivě nabyté jmění věnoval na ulití zvonu pro svatojakubský kostel. Při troše štěstí spatří Rozinu Ruthardovu, zazděnou lakomým otcem, uslyší výkřik zvoníkovy dcery, která se z ohradní zdi kolem chrámu svaté Barbory zřítila do hluboké studny a nahlédnou do podzemí, kde zavaleným havířům pomohla jejich patronka, svatá Panna Barbora,“ popisuje průvodce Václav Veselý některé vizuální situace noční prohlídky. 

Čtvrtky Kutnohorského léta v podání mladých herců patří také dalšímu programu – tentokrát věnovaného dětem v prostředí empírového zámku nedaleko Kutné Hory. V 11 a ve 14 hodin si užívají Pohádkové Kačiny s komteskou, kouzelným dědečkem, Jeníčkem a Mařenkou, Karkulkou i vlkem a také tlupou nezbedných čertíků.

V týdnu od 10. července se v rámci Prázdninové herecké školy navíc věnují filmové tvorbě. „Tým při castingu úspěšných herců před kamerou Jakuba Sloupa, i štáb kolem režiséra Jaroslava Berana, budou působit v lokacích v okolí kaňkovské Mozaiky na kutnohorském předměstí,“ vysvětluje produkční Václav Veselý a dodává: „Loni tu vznikl film Dívka s knihou, který uspěl v soutěžích Český videosalon a byl nominován na mezinárodní filmový festival UNICA, který se koná v srpnu v německém Dortmundu a kde bude ve hře o ocenění v konkurenci filmů z třiceti zemí světa.“ 

Členy Tylovy herecké školy čekají poslední červencový víkend také tři divadelní představení. Spolu se staršími kolegy z Ochotnického spolku Tyl odehrají v kulise Vlašského dvora loni úspěšnou inscenaci Strašidlo cantervillské. Objeví se tak opět před diváky po boku svého uměleckého šéfa a režiséra, který se představí v titulní roli.

V Čáslavi zahrála na pálení čarodějnic skupina Argema.
Kultura na Kutnohorsku. Kam vyrazíte?

Během léta si ještě herecky odskočí do programu Léto s panem Mikulášem, který se koná na podporu umístění busty známého kutnohorského kronikáře a frejíře Mikuláše Dačického.

Své místo mají mladí herci rovněž při letním zahradním festivalu TyjátrFest, který letos vstoupí do osmnáctého pokračování a odehraje se na Kaňku od 17. do 20. srpna. 

A pak už je čeká další sezona v divadle. Kromě přijímání nových zájemců do kurzů divadelního a filmového herectví, režie, moderování a autorského psaní se Tylova herecká škola vrátí k nastudování rozpracovaných představení. Na Malé scéně Tylova divadla se herci v pěti tvůrčích skupinách připraví na premiérová uvedení svých her. Diváci uvidí autorská představení Ve starém skladu se svítí a Písnička pro SuperHvězdu v podání školních dětí. Jejich starší kolegové chystají mrazivou vánoční komedii Když se zhasne, tragikomedii Zlomatka a inscenaci Woodyho Allena Cetral Park West.

Václav Veselý