Úvod přehlídky patřil samozřejmě dechovce, konkrétně Dechovému orchestru Základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně, Velkému dechovému orchestru Kolín – Dolní Chvatliny a Lešovance, to už bylo náměstí slušně zaplněné. Chorvatský Big Band Makarska doplnili v dechové sekci muzikanti z následujícího Kolínského Big Bandu, kteří poté nejen se svými kmenovými zpěváky, ale i s hostujícím Davidem Krausem vrátili fanoušky do zlatých šedesátých let písničkami Karla Hály nebo Karla Gotta. Herec a zpěvák přijel i s přítelkyní, tenistkou Barborou Strýcovou a oba se ochotně fotili s fanoušky.

Kmochův Kolín začal tradičně pasováním předškoláků.
Kmochův Kolín začal tradičně pasováním předškoláků

Další místní orchestr, Harmonie 1872, si na pódium pozval dětský sbor i část dudácké kapely, pak už přišla v pohodové atmosféře oslava muziky a zpívání, to když nejdříve podmanivou náladu vytvořila nejstarší tuzemská folková kapela Spirituál Kvintet, kterou na několik skladeb doplnil Hradišťan s Jiřím Pavlicou, který pak sám už zcela zaplněné náměstí rozezpíval třeba Masarykovou Ach synku, synku.

To ještě diváci seděli na všech připravených židlích a lavicích, na hudební tečku pátečního programu se však milovníci valašskomeziříčské kapely Mňága & Žďorp nahrnuli k pódiu, aby si vychutnali náladu hořkosladkých písní téhle tuzemské legendy. A dlouho po půlnoci si náměstí zpívalo nestárnoucí pecky jako Hodinový hotel, Písnička pro tebe, Nagasaki Hirošima nebo I cesta může být cíl, zaznělo ale i několik skladeb z nejnovější desky Třínohý pes. A že jde o koncert v rámci Kmochova Kolína potrhl jeden z fanoušků, který na kytarové riffy z pódia odpovídal trumpetou.

Plaketová jízda 2013
Kam za kulturou? Přečtěte si naše tipy!