Akce proběhne v pátek 13. října od osmi hodin večer v kutnohorském Planet Music clubu. Publiku se zde představí několik kapel a svou tvorbu na společné výstavě odprezentují také mladí fotografové.

Prvním bodem programu je portugalský hudebník Lizzy, který sám sebe popisuje jako největší tajemství hudebního světa, hlas, o němž jste nevěděli, že ho znáte, a uklidnění pro vaši duši. Jeho vystoupení tak určitě bude stát za poslech.

Skupina Brixtn, která na festivalu také vystoupí, vznikla teprve na jaře letošního roku a je některými označována za elektro-indie objev roku 2017.
V červnu vydala debutový singl s názvem Tak mi to nedovol, který aktuálně boduje na TV Óčko, kde byla v pořadu Mixxxer show představena divákům i samotná kapela.
V hitparádě Óčko chart se klip umisťoval v TOP 5. Postupně přibývají také rádia, která zařazují singl do vysílání. Kapela navzdory svému krátkému trvání stihla odehrát několik koncertů a postupně nahrává nové písničky, které již brzy představí veřejnosti spolu s klipem na jednu z nich.

Před dvěma lety v Los Angeles vznikla indie rocková skupina Silver Springs, která ale paradoxně svůj první koncert odehrála v Liberci. Kapela se úspěšně uvedla singlem Shelter love a navázala vydáním prvního EP. Potrpí si na co nejvíce přirozený zvuk bez zbytečných úprav. Za zdroje inspirace označují například Foo Fighters, Kings of Leon, Bon Iver, nebo Imagine Dragons.

Házenkář Kutné Hory Denis Polívka.
Denis Polívka: Zahrát si s tátou a bráchou se nepoštěstí každému



Hudební program zakončí čtyřčlenná česky hrající kapela ze Šumperka, která si říká Trocha klidu.
Na jaře letošního roku odehráli společné turné s UDG a v létě si pak zahráli na festivalu Hrady.cz. Přáli by si dostat své písničky co nejvíc mezi lidi, aby se zpívaly i u táboráku. Trocha klidu se zkrátka snaží hrát trochu k lidu.

Start Fest ale není jen o hudbě, jeho součástí je i fotografická výstava „Start Music“, která bude zahájena právě během festivalu a po jeho skončení přenesena do kaple Božího těla u chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Zde bude k vidění ještě další dva týdny. Vystavujícími jsou studenti ze středních škol fotografické tvorby. Výstavu finančně podpořilo Město Kutná Hora.

Za celým festivalem stojí tři kamarádi, fotograf Václav Vágner, jehož jméno si můžete spojit například se stolní hrou Křížem krážem Kutnou Horou, a hudebníci Matěj a Štěpán Jelenovi, kteří jsou členy kapely Brixtn. Potkali se náhodou právě díky hudbě a focení, když Vašek fotil koncert Matěje a Štěpána s jejich předchozí kapelou.

Start Fest je finančně podpořen Nadací O2 v rámci programu Smart Up.
Díky partnerství s Fuji filmem se zase návštěvníci budou moci vyfotit s kapelami a odnést si domů vlastní polaroidový snímek. Dalšími partnery jsou Fincentrum Ladislava Kasala a společnost Smarty.

Pořadatelé již nyní uvažují o tom, že v případě úspěchu letošního ročníku festival rozšíří o další umělecké obory, aby se zde mohlo prezentovat ještě více autorů a interpretů.

Čáslavská hasičská stanice získala ocenění Stavba roku.
Čáslavská hasičská stanice získala ocenění Stavba roku