A po mocném zážitku z večera v pátek 15. března v Dusíkově divadle v Čáslavi dodávám: Irsko, to jsou také krásné, rychlé a energické tance 
s rukama podél těla, tajemná a mystická hudba a také taneční soubor Merlin! Právě tento soubor tam totiž od 19 hodin večer předvedl ty nejlepší ukázky irských tanců za doprovodu kouzelné keltské hudby a barevných efektů podtrhujících celkovou atmosféru.

Asi žádný taneční soubor Merlin ani afterparty v irském stylu by nebyla, nebýt svátku sv. Patrika. Že tenhle svátek neznáte? Však taky není náš. Tento svátek připadá na 17. březen a v Irsku je hojně a bujaře slaven. A právě zelené jetelíčky jsou jeho symbolem – potud sahají moje informace získané díky filmům.

„Samozřejmě jsme tuto akci připravili u příležitosti oslav dne sv. Patrika. Ve světě získává tento svátek stále větší popularitu, tak proč ho neoslavit alespoň takto i u nás," sdělila s úsměvem Eva Albrechtová, ředitelka Dusíkova divadla v Čáslavi.

Irsko? Whiskey!

A aby oslavy byly opravdu irské, proměnila se nová scéna divadla v irskou hospodu. Whiskey, pivo Guinness, Jameson – zkrátka Irové se v dobrém pití vyznají. „Pravda, whiskey tu mají dobrou, asi se tu ještě dnes objevím," pokřikuje na jednu z organizátorek akce její známý, který je očividně spokojený s průběhem večera.

Nicméně alkoholické pití není nic pro mě, člověka z rodu řidičů. Takže se tiše kradu do hlediště divadla, abych na další hodinu oněměla úžasem.

Ukázka irských tanců - taneční soubor Merlin, Čáslav Dusíkovo divadlo 15.3.2013

Dupy dupy dup

Najednou se ocitám v cizím světě. Vzdálena tisíce kilometrů a propadlá v čase do dob legend o králi Artušovi a kouzelníku Merlinovi. Možná důvod, proč si taneční spolek, zabývající se irskými tanci a také hudbou, dal právě toto jméno.

Na jevišti se odehrává působivé divadlo. Hra barevných světel, přehlídka nádherně zdobených kostýmů, na moje ušní bubínky útočí podmanivá a mystická keltská hudba a podvědomě vnímám rytmus, který vyklepávají střevíce tanečníků a tanečnic.

„Všechno od hudby, přes světla až samozřejmě po tanec si řídí členové souboru sami," uvedla k působivé taneční šou dále Albrechtová. A že je na co se dívat! Taneční šou Fantasy of dance, kterou si soubor připravil, je strhující podívaná.

Nejde jen o přehlídku irského stepu. Před zraky přítomných přibližně dvě stě padesáti diváků se odvíjejí celé příběhy. Tanec víl, staré irské legendy, dívka očekávající svého chlapce, se kterým si „pořádně skočí"… Dokonce zde ožívají i hrdinové filmu Matrix!

Ukázka irských tanců - taneční soubor Merlin, Čáslav Dusíkovo divadlo 15.3.2013

Jako na pérkách…

Diváci jsou vystoupením okouzleni. Ani nedutají, po každém vystoupení následuje mohutný potlesk a pískání rozhodně nevyjadřuje opovržení výkony tanečníků.

„Jak to všechno dokážou?" slyším vedle sebe nahlas přemýšlet jednu z divaček. Žena sedící v řadě přede mnou zase při každé zajímavé taneční kreaci jen nechápavě kroutí hlavou. Cítím příval pozitivní energie.

Přesně vypočítané kroky – tu rychlé, tu pomalejší – vytváří výsledný rytmus. Několikrát za dobu se podaří tanečníkům diváky přimět k tleskání do rytmu. Slečny tanečnice jsou krásné a předvádí nejen svoje taneční umění, ale i nádherné kostýmy – tu připomínají víly, tu děvčata z irské tancovačky. Převleky střídají pomalu každých pět minut!

Nicméně i chlapci okouzlili. Za dobu, co zahřívám jedno ze sedadel, zaslechnu od dámského osazení několik pochvalných poznámek.

Ukázka irských tanců - taneční soubor Merlin, Čáslav Dusíkovo divadlo 15.3.2013

Předsevzetí do budoucna

Osobně doufám, že se ještě s účinkujícími v budoucnu někdy uvidím. „Soubor zde v Čáslavi vystupuje poprvé. Nicméně pokud se tato akce osvědčí a budeme mít pochvalné ohlasy, jako že si myslím, že budeme, potom rádi pozveme tanečníky i v příštím roce," popsala plány do budoucna ředitelka Eva Albrechtová.

Opouštím divadlo s plánem do budoucna: vyzkoušet si někdy osobně irské tance. Jediné, co mě mrzí, že jsem nezůstala na irskou afetrparty.
Po dvouhodinovém vystoupení, kdy se tanečníci na pódiu pěkně zapotili a zadýchali, se mohli diváci sami naučit některé z irských tanců a strávit ještě příjemné chvíle se svými přáteli. Třeba nad sklenkou whiskey. A tak říkám: Happy Saint Patrick's Day!