To a spousta dalších aktivit si za poslední půlrok připsala Tylova herecká školy pod vedením herce, režiséra a pedagoga Václava Veselého.

Tylova herecká škola působí v Kutné Hoře od února 2013 jako kulturní a vzdělávací volnočasové zařízení pro děti, mládež i dospělé. Zájem o docházku a umělecké vzdělávání projevují uchazeči nejen z Kutné Hory a okolí. Na výuku a hereckou, divadelní, filmovou a další tvorbu přijíždějí studenti také z Kolínska, Čáslavska, Zbraslavic, Týnce nad Labem a dalších míst.

Jedinci v pravidelných výukových hodinách, kolektivních kurzech a zkouškách rozvíjejí svůj talent a umělecké vlohy v divadelní a dramatické tvorbě a v komunikačních dovednostech. „Účastníci uměleckého vzdělávání se pomocí etud a her učí také schopnostem vyjádřit svůj názor, kolektivně cítit, respektovat odlišnosti, řešit různé osobní a životní situace. Jde také především o získání přednesových, pohybových a literárních schopností a rozvoj fantazie při tvorbě příběhů," uvedl zakladatel a lektor školy Václav Veselý.

Vzděláváním v Tylově herecké škole lze podle něj získat základní předpoklady pro studium uměleckých oborů, například herectví, režie, dramaturgie, ale především zkušenosti pro uplatnění v budoucím životě. Patří sem třeba vystupování na veřejnosti, umění spolupráce, kreativní myšlení, prohlubování vnímání sebe sama i okolního světa, ale také posilování dovedností potřebných pro přirozený a pravdivý projev v oblasti divadla, přednesu a literární tvorby. Lektoři se se svými svěřenci zabývají hlasovými, pohybovými, výtvarnými, hudebními, slovesnými a dalšími výrazovými prostředky. Účastníci herecké školy získávají rovněž tvůrčí zkušenosti v oblasti vztahů a jednání, komunikace a sdělování. Upevňují si paměť, kultivují mluvený projev, rozšířují slovní zásobu a učí se používat výrazové prostředky k vyjádření myšlenek.

Pravidelné kurzy divadelního a filmového herectví, režie, moderování a autorského psaní se konají v jednotlivých tvůrčích skupinách v Tylově divadle v Kutné Hoře.