V Kutné Hoře pracuje Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl, který byl založený již roku 1846 a je nositelem nejdelší tradice pěveckých sborů v České republice. V současné době má sbor celkem padesát aktivních členů. Sbormistrem kutnohorského sboru je již od roku 1993 Zdeněk Licek.

Učitelský pěvecký sbor Tyl ročně vystupuje na patnácti až dvaceti koncertech. „Repertoár máme pestrý. Od hudby klasické, duchovní, přes písně národní, spirituály i mše," uvedla Malvína Krepsová, členka Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl. Kutnohorský sbor se v současné době těší na koncert, který se uskuteční v pátek 16. června v kostele svatého Jana Nepomuckého. „Koncert se koná v rámci Dánských dnů v Kutné Hoře, kdy vystoupíme se sborem z Ringstedu," dodala Krepsová.

Spousta lidí z Kutné Hory i širokého okolí se v prosinci těší na tradiční vánoční koncerty v chrámu svaté Barbory.

Ve městě stříbra působí také smíšený komorní pěvecký sbor Cantica, který má v současné době čtrnáct členů. Sbor vznikl v roce 1986, po desetileté přestávce byl v roce 2002 obnoven. Cantica se zaměřuje zejména na duchovní i světskou hudbu středověku, renesance a baroka se zvláštním přihlédnutím na skladby kutnohorské provenience (kutnohorské graduály a skladatelé). Součástí v repertoáru jsou také černošské spirituály a další skladby.

Ilustrační foto
Krajský fotbal: Zručští už věří, že jsou zachránění

ZPÍVAJÍCÍ MLÁDÍ

Kolínský pěvecký sbor vznikl už v roce 1960. Plných pětačtyřicet let jej nyní vede coby hlavní sbormistryně Hana Trešlová. Pod její taktovkou se sbor před pár dny představil v Centru sociálních služeb a pomoci Chrudim, kde potěšil lidovými písněmi či skladbami Leoše Janáčka.

Velký potenciál a značnou oblibu nejen v Kolíně má Pěvecký sbor Gymnázia Kolín. Ten vznikl původně v roce 1975 jako dívčí sbor, až po 16 letech se k tělesu přidali i chlapci. Má za sebou mnoho úspěchů, například i první místo v soutěži Gymnasia Cantat. Od školního roku 2011/2012 sbor vede Eliška Šeráková. V současnosti se počet členů pohybuje kolem padesáti.

Sbor nemá striktně vymezený repertoár, zpívá skladby z okruhu klasické hudby, hudby lidové, díla od současných skladatelů, kteří píší úpravy pro smíšené sbory, skladby z okruhu nonartificiálního i několik písní s vlastními aranžemi.

Sbor gymnázia má i svého pokračovatele. Pěvecký sbor Continuo. Ten vznikl v roce 2003 jako těleso umožňující zpívat zájemcům, kteří za svého studia na Gymnáziu v Kolíně navštěvovali zdejší sbor a kteří chtějí ve svém koníčku dále pokračovat. Spolupracuje i s dalšími sbory, v roce 2009 navázal spolupráci právě se Učitelským smíšeným pěveckým sborem Tyl z Kutné Hory.

Ilustrační foto
Pohřešovaný muž se našel v pořádku i se svými psy

BENEŠOVU PĚJÍ UČITELKY

Nejstarším pěveckým sborem v Benešově je Sbor benešovských učitelek. Ten vznikl po schůzi pedagožek v benešovském gymnáziu 31. srpna 1981.

Benešovský sbor začínal s 28 členkami. Brzy vystupoval na koncertech v Benešově a okolí, pravidelně se s úspěchem účastnil soutěže Písně přátelství, dvakrát koncertoval v Bulharsku, natočil také pořad pro Pražský rozhlas a zpíval i v katedrálách v Míšni a Výmaru.

Sto sedmdesáté výročí oslavil Tyl s Hradišťanem

Kutná Hora Malvína Krepsová, která působí v Učitelském smíšeném pěveckém sboru Tyl od roku 2006, zavzpomínala na jedinečný koncert, který se konal v loňském roce. „Byl to pro mě hodně silný zážitek, jelikož jsme vystupovali v kostele svatého Jakuba v Kutné Hoře s Hradišťanem, Jiřím Pavlicou a Kutnohorským komorním orchestrem," uvedla Malvína Krepsová z USPS Tyl.

Podle ní bylo krásné a neskutečné, že vystoupili „amatéři" z Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl s profesionály. „Navíc to bylo umocněné tím, že se jednalo o koncert, kde jsme slavili 170. výročí sborového zpěvu a také byla na tomto koncertě zahájena veřejná sbírka Zvon pro Jakuba," upřesnila Krepsová. Ta také zavzpomínala na další koncerty. „V rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pontes jsme zpívali v pražském Rudolfinu i v Národním divadle," připomněla. Nechybělo také nastudování Stabat Mater od Antonína Dvořáka.

Kutnohorský kulturista Vladimír Vacík uspěl na mistrovství.
Kutnohorský kulturista Vladimír Vacík uspěl na mistrovství