Seriál České televize se v roce 2014 stal televizním hitem. Měl velkou sledovanost v České republice a pod názvem The Manor House byl později uváděn i v zahraničních televizích včetně těch v USA.

Nedílnou součástí seriálu byla od jeho prvního dílu Dajbychova vila v kutnohorské České ulici a postupně se objevovaly i další zdejší lokace, konkrétně ulice U Jelena a Městské sady. Nyní začalo natáčení druhé řady a Kutná Hora stranou zájmu filmového štábu v čele s režisérem Biserem Arichtevem nezůstane. „V Kutné Hoře se druhá řada První republiky bude natáčet pravděpodobně koncem ledna 2017," potvrdil Michal Prokeš, manažer PR a barterové agendy České televize.

Prapůvodně tvůrčí štáb zamýšlel, že vilu Valentových „zahraje" prvorepubliková vila v Hradební ulici. Ta je však dlouhodobě ve špatném stavu. Místo ní tedy byla vybrána Dajbychova vila, jež je jen o ulici výš.

O ději seriálu

Seriál První republika se odehrává po roce 1918, v době vzniku Československa. Vypráví příběh zámožné rodiny Valentovy, která se musí smířit jak se změnami státních poměrů, tak s vlastní minulostí. Příběh druhé série by se měl odehrávat v roce 1928, tedy osm let po událostech z konce řady první.