Jednou ze čtyř stovek mladých atletů, kteří na kladenské Sletiště dorazí, bude i téměř patnáctiletá Róza Emily Bennet. Žákyně 9. třídy 5. ZŠ Kladno Moskevská už se soutěží zkušenost má a letos se těší o to víc, že přijede jeden z jejích českých vzorů – dvojnásobný halový mistr světa Pavel Maslák. „Jestli opravdu dorazí, je to super! Pavla obdivuji společně se Zuzanou Hejnovou a Oldřiškou Marešovou nejvíc," hlásí kladenská atletka, která se už víc než rok specializuje na běh na 800 metrů (9. na MČR), a také výšku. V úterý se zapojí také do štafety.


Pod anglickým jménem Róza Emily Bennet nehledejte Angličanku, i když otec z ostrovní země pochází. Róza ale žije v Čechách, kde také díky mamince Romaně před sedmi lety s atletikou začala. „Přivedla mě máma, protože sama také závodila a trénuje. Ještě před rokem připravovala s Alenou Větrovcovou i mě, ale teď už jsem u Hany Větrovcové," jmenuje trenérské legendy kladenské atletiky.

Ilustrační foto
Na letišti se provádí údržba hlavní přistávací dráhy, potrvá do pátku

Sportovní geny se jaksi daly u Rózy očekávat. Kromě mámy Romany se vrcholovým sportovcem stal i její starší bratr Marek Čurilla, profesionální hokejista, který si zahrál v Kladně extraligu a prošel i mnoha dalšími zajímavými zeměmi (Kanada, Rumunsko, Německo).


Sama Róza zkoušela všechny možné sporty, nechtěla se od malička specializovat na jeden jediný. Nakonec si zvolila dva nejoblíbenější, atletiku a také tenis. Atletiku pochopitelně v AC Tepo Kladno, tenisově aktuálně hostovala na blízkém Stochově. „Teď už je to hlavně o atletice, trénuji a závodím prakticky každý den nepřetržitě. Nicméně i na tenis si čas najdu a jezdím hrát i turnaje," vysvětluje dívka, která se po prázdninách chystá na Sportovní gymnázium Kladno, kde bude mít dostatek prostoru jak pro dobré vzdělání, tak i čas na kvalitní sportovní přípravu.


Úterní Pohár rozhlasu, České spořitelny a ministryně školství vyhlíží s opatrností. A touhou, aby její škola dopadla ještě lépe než před rokem, kdy skončila šestá. S ostatními dívkami všechno dopředu probíraly. „Koukaly jsme se do startovky a máme podle mě šanci umístit se výš než loni. Doufáme v to. Největší protivníkem je asi Opava, ta má ale opravdu výborné družstvo," uznává kvalitu soupeřek, nicméně jedním dechem dodává: „Nebylo by špatné doma vyhrát, nebo se aspoň umístit co nejlépe. Já sama chci hlavně pomoci týmu a udělat pořádný výkon."

Ilustrační foto.
Město investuje miliony do tenisových kurtů

Povede se to obdivovatelce Usaina Bolta? Snad ano, každopádně na Sletiště zavítejte klidně i vy, ať už osobně, nebo prostřednictvím přímých vstupů České televize. V akci bude silný koncentrát české atletické budoucnosti.