Beni, dozvěděl jsem se, že jdete trénovat kosovského mistra Feniks v předkole UEFA Futsal Cupu v Andoře. Je pravda, že sebou berete i některé hráče z Benaga?

Ano, je to pravda. S majitelem Feniksu jsme moc dobří kamarádi a za ty léta máme bratrský vztah i na úrovni klubů. Několikrát jsem jim tady v Praze dělal týdenní soustředění a přípravu na ligu. Odehráli tu několik přípravných zápasů s českými týmy a zúčastnili se dokonce Joma Cupu v Ostravě. Azem Brahimi a Marcel Rodek hráli kosovskou ligu, veškerý styl, systém a tréninkový plán má Feniks ode mě, takže to nebylo vůbec těžké realizovat. Majitel mě poprosil, abych mu s tím celkově pomohl, a jelikož jsem Kosovan a jsem jakýmsi futsalovým ambasadorem Kosova, tak jsem tuto výzvu přijal a rád s tím pomůžu.

Jak je to tedy s hráči Benaga?

Jedinou podmínku, kterou jsem měl, byla ta, abych měl možnost poskládat kádr, který se pokusí postoupit z předkola a udělá historický úspěch postupem do Main Round UEFA Futsal Cupu jako úplný nováček soutěže. I pro mě to bylo takové pozitivní nakopnutí před začátkem české ligy.

O které hráče Benaga půjde?

Vezmu sebou brankáře a čtyřku složenou z hráčů Brahimi, Marcelo, Belej a Rodek. O všem se rozhodneme v tomto týdnu, kdy proběhne finální jednání s majitelem klubu.

Je to vůbec legislativně možné? Mohou pak hrát normálně za váš tým?

Ano, je to možné. Hráči půjdou na měsíc, během srpna, na hostování, pak se vrátí těsně před startem naší ligy. Vše bude dle regulí.

Jak se na tuto spolupráci tváří ostatní hráči Feniksu. Nebude to pro ně kontraproduktivní, že si někteří díky klukům z Česka nezahrají UEFA Futsal Cup?

Nejen oni, ale všichni hráči musí v tomto případě a této situaci přemýšlet v zájmu svého klubu a státu, který se poprvé zúčastní mezinárodní soutěže. Osobní zájmy jdou stranou, dokonce i já přijdu o půlku své dovolené a následně přípravy s Benagem tady v Čechách, ale musím poděkovat svým asistentům Svobodovi, Maráčkovi a Klímovi, že udělají celý plán tak, jak jsme se domluvili. Díky patří samozřejmě i Lukášovi Václavíkovi, který bude mít vše na starost – organizaci i přípravu na odlet do Maroka, kde hrajeme koncem srpna turnaj. Osobně se velmi těším na náročnost a vytížení v srpnu, bude to fičák.

Má Feniks na to, aby postoupil či dokonce vyhrál skupinu, kde je domácí tým z Andorry, izraelský Tel-Aviv a anglický mistr z Oxfordu?

Feniks v kombinaci se mnou, posilami z Benaga a také po příchodu Daniho Alaje, což je nejlepší kosovský hráč, který v minulosti také v Benagu působil, má na to, aby postoupil ze skupiny. Proto jsem to také přijal, kdybych tomu nevěřil, tak nabídku nevezmu.

Osobně jste byl i na losu UEFA Futsal Cupu v Nyonu. Co jste říkal na skupinu českého mistra?

Účast na losu UEFA Futsal Cupu mi potvrdila jednu věc, že si mě v cizině daleko více váží, než tady v České republice. Než jsem se dostal k delegaci českého mistra, kterou zastupoval Radek Klier s Petrou Panchartkovou, tak mi dlouho trvalo, než jsem se stačil pozdravit se známými ze Švýcarska, Srbska, Rakouska, Francie a dalšími. Byla to super zkušenost a doufám, že příští rok tam budu opět, ale už s Benagem. (smích) Skupina ERA-PACKu je velmi dobrá a přijatelná. Věřím v kvality českého mistra a v jasný postup ze skupiny. Tipuji, že postoupí Chrudim a rumunský mistr Targu Mures. Tajně jsem si přál v případě postupu Fenikse, aby hrál skupinu v Chrudimi a do poslední chvíle to tak i vypadalo, ale pak los odkázal vítěze naší skupiny do nedaleké Skopje, kde bychom byli jako doma, jelikož Kosovo a Makedonie jsou sousedé.