Uplynulá sezona rozhodně nebyla výsledkově bůhvíjaká, ale podařilo se nastartovat proces, který by měl české reprezentanty dovést k medailím.

„Co se týká Toi Toi Cupu, tak to byl historicky úplně nejúspěšnější ročník ze všech," říká bez sebemenšího zaváhání ředitel Agentury Cyklistika Petr Balogh, který zároveň šéfuje cyklokrosové sekci Českého svazu cyklistů.

Čtěte také: Závod Pony-games bude v Lysé se zahraniční účastí

Proč považuje pohárový ročník za tolik úspěšný? „V kategorii mužů bylo sto osm závodníků, kteří bodovali. Na startu stáli reprezentanti třinácti států. To je pro Toi Toi Cup obrovský pokrok. Konkurence byla velmi kvalitní."

Jedním ze záměrů, které se vedení svazu snaží podporovat, je další zkvalitnění a sjednocení mnohdy roztříštěného úsilí cyklokrosu v jednotlivých zemích. „Evropský cyklokrosový pohár nabírá dech, opravdu už teď nastává reálný obraz toho, aby se v Evropě cyklokros sjednotil," míní Balogh.
Důležitým faktorem jsou podle něj i body do žebříčku UCI, kterými se podařilo do českého prostředí nalákat zahraniční konkurenci.

„Pohár jsme otevřeli, může ho vyhrát i cizinec. To se sice nestalo, ale v příštích letech se to možná stane. Mimo jsme dali mistrovství republiky. Jsou tedy tři závody UCI kategorie jedna, to samozřejmě znamená velikou porci bodů a také dost peněz," objasnil šéf českého cyklokrosu.

Stejné platí také v dalších kategoriích. „Otevřeli jsme závody pro ženy. Ve všech kategoriích jezdí cyklokrosaři o velmi důležité body do Světového poháru. To platí i o juniorech a právě o cyklokrosařkách. A v juniorech v tomto ročníku startovalo celkem šest států. I tady se podstatně zvýšila konkurence," dodal.

Čtěte také: Vyberte svoji sportovní hvězdu Deníku 2016!

Na pohárové závody nejvyšší kategorie se v rámci jedenáctém ročníku Toi Toi Cupu mohou těšit ve Slaném (28. 9.) a Kolíně (9. 12.). V Jabkenicích (7. 10.) a Holých Vrších (28. 10.) na Mladoboleslavsku se stejně jako v Milovicích (2. 12.) na Nymbursku pojedou závody kategorie C2. Čáslav uvítá 26. listopadu tzv. Malý Toi Toi Cup. Tečku za sezonou udělá tradičně mistrovství republiky, jehož dějištěm bude 13. ledna příštího roku Mladá Boleslav. Novinkami je vedle dorovnání finanční odměn pro nejlepší ženy na úroveň mužů (45 400 korun) také povinnost pořádajících oddílů „velkých" Toi Toi Cupů mít na startu vlastní závodníky.