Máte za sebou devátý ročník a rekordní účast. To vás musí hodně těšit!

Těší to mě i kolegu Honzu Ďoubala. Na rovinu říkám, že jsme to trochu čekali. K datu, kdy objednáváme trička, bylo dvě stě padesát přihlášených. To nikdy nebylo. Očekávali jsme, že dalších padesát nebo šedesát lidí dorazí, jako každý rok, na registraci až v místě závodu. Běh stále zažívá boom a frčí. Těší nás to. Tři sta sedmnáct běžců už je slušný počin, který u nás v Kutné Hoře nebo v regionu nemá obdoby.

Na druhou stranu nepřijely známé tváře z řad elitních českých běžců. Čím si to vysvětlujete?

Srpen je většinou termínem různých kvalifikací. Věřím tomu, že kdyby nic podobného nebylo, tak by přijel Honza Janů, kterého jsem lákal. Naopak přijeli lidé, od kterých jsme to nečekali. Dva neznámí kluci na bedně. Poprvé běžel i kutnohorský sportovec roku Tomáš Tvrdík, který musí být s třetím místem spokojený. S obsazením startovního pole jsme spokojení.

Právě Tomáš Tvrdík doběhl třetí a nově je také nejlepším Kutnohorákem. Asi se to dalo očekávat poté, jaké výkony předvádí na poli překážkových závodů.

Ano, dalo. I podle výsledků z běžeckých závodů se dalo čekat, že bude mezi Kutnohoráky nejlepší. Jenom to svým výkonem potvrdil. Klobouk dolů. Člověk, který se věnuje ne čistě běžeckému sportu, dokáže konkurovat běžeckým specialistům.

Na Palackého náměstí zahrála kapela Palindromes.
Na Palackého náměstí zahrála kapela Palindromes

Organizačně se vám závod povedl. Jak hodnotíte vy atmosféru a zázemí závodu?

Na trati žádný problém nebyl. Prvních pět set metrů bylo jiných než loni. Celkově mi však lidi klepali na rameno a ukazovali palce. Myslím, že tu panovala spokojenost. Samo o sobě mluví číslo závodníků. To, že se závodníci vrací a přijíždějí další, je pro nás známka kvality. Pořád si myslím, že drobné chybičky tam byly, rozpozná je hlavně člověk, který je přímo u závodu, ale snad je vychytáme u třicátého ročníku. (smích) Navíc nesmíme zapomenout na náš početný sbor pomocníků, bez nich by to v takovémto rozsahu nešlo.

Za rok je však desátý ročník, který bude jubilejní. Jak se na něj těšíte a máte už termín?

Za rok to bude pecka. Narozeninový den bude v sobotu 11. srpna 2018. Chceme závod pojmout trochu jinak a rozšířit program okolo závodu. Rádi bychom měli i v předvečer závodu noční běh historickým centrem, plus hudební doprovod, nebo i další doprovodné běhy pro ne tak zdatné běžce. Je to však pořád až za rok. Nyní si budeme připíjet na devátý ročník.

Ve Žlebech upravili prostor u zvonice.
Ve Žlebech upravili prostor u zvonice

I po sobotě zůstali tři kutnohorští mušketýři, kteří běželi všech devět ročníků. Zůstanou věrní i za rok?

Myslím si, že vydrží. Jsou to držáci, kteří budou běhat Dačického 12, dokud to půjde. Už máme s nimi připravený reklamní tahák na desátý ročník.

Za rok už by měl být park Pod Vlašským dvorem plně funkční. Uvažujete o návratu tam, nebo zůstanete před chrámem sv. Barbory?

Asi zázemí měnit nebudeme. I čtvrtý barborský ročník tady zůstane. Už jsme se s tím trochu sžili. Pořešili jsme zázemí toalet a sprch. I když rádi vzpomínáme na after párty v parku, tak budeme další ročníky pořádat u chrámu. Jsme rádi, že nám město vychází velmi vstříc, stejně tak další subjekty VHS, MVE, Technické služby, Unikom, Pivovar Kutná Hora, RK Evropa, PKS Okna, Razak či Planeo elektro.

Kameny zmizelých byly položeny v Kutné Hoře
OBRAZEM: Kameny připomenou oběti nacismu, bude jich 21