Letos se koná třetí ročník. Minulé dva byly také zdařilé. „Dva triatlony jsou za námi a já doufám, že bude konečně hezké počasí," říkal jeden z pořadatelů Michal Vavák, který upozornil, že předpověď je příznivá. „Nemyslím si, že by předchozí ročníky byly zimní. Voda sice byla studená, ale teplota vzduchu ušla. Po duatlonu je to naše druhá letošní akce, takže se moc těšíme," neskrýval nadšení Vavák.

2. ročník Velas eXterra.Co nového pořadatelé pro závodníky přichystali? „Naší stěžejní venkovní akcí je Dačického 12. Na triatlonu se toho moc nového vymýšlet nedá. Chceme stejný počet závodníků, to je do padesáti. Tratě se také nemění ani depo. Ke startovnému jsme připravili menší překvapení pro každého, kdo závod dokončí. Spíše připravujeme věci pro závodníky než změny v organizaci," odpověděl Deníku Michal Vavák.

Konečně by se letos mohl kutnohorský triatlon dočkat padesáti závodníků. Vavák by však víc ani nechtěl: „Na triatlonu nemáme ambice, co se týče počtu závodníků, protože depo nafouknout nemůžeme. Více než šedesát lidí už není dobré, protože závodníci tam vyplouvají z vody a přijíždějí na kole. Byli bychom rádi, kdyby bylo kolem padesáti závodníků."

Teplota vody? 21°C

Teplota vody by měla mít 21 stupňů. Ruku do ohně za to nedám a nebudu ani říkat, jaký měřicí přístroj jsem použil," smál se Vavák.

První ročník vyhrál Jan „Johny" Růžička. Druhý cyklista Petr Gondek. Start obou vítězů je ve třetím ročníku ohrožen. „Johny má problém s podkolení šlachou. Neřeší triatlon ani fotbal. Nezúčastnil se ani duatlonu, takže jde o něco vážného. Je to škoda, protože Johny je hvězda našich závodů," litoval pořadatel Michal Vavák a pokračoval: „Petr Gondek se mi zatím neozval, ale pozvánku dostal. Triatlon bereme na pohodu. Nemáme žádné rezervace a prezenci děláme až na místě. Víme o lidech, kteří přijdou pokaždé. Pokud bude Petr zdravotně v pořádku, tak přijede. Nevím, jak jeho brácha. Určitě přijede loni třetí Martin Ráček. Jsem zvědavý, zda přijede někdo, kdo na triatlonu ještě nebyl. Třeba i někdo ze známých zapracoval na kondičce a promluví do celkového pořadí."

Z pořadatelské dvojice Michal Vavák – Jan Ďoubal se závodu zřejmě zúčastní právě Vavák. „Černého Petra jsem si opět vytáhl já," říkal a dodal: „V depu se na začátku budeme střídat. Samozřejmě jako pořadatel se mohu minutu před závodem rozhodnout, že ho nebudu absolvovat. Naše domluva je však taková, že se snažíme, aby jeden z nás stál na startu závodu, který jsme si vymysleli."

Welas eXterra triatlák

Kdy: sobota 16. června
Místo: Velký rybník u Kutné Hory
Prezentace závodníků: 9.30 – 10.30 hod. v místě startu
Trasy: 250 m plavání, 18 km terénní cyklistika, 4,5 km běh
Kategorie: muži, ženy
Startovné: 80 Kč, v ceně občerstvení během i po závodu, drobné ceny pro vítěze, pivo/limo zdarma v cíli, překvapení v rámci startovného