„Přijedou k nám závodníci ze třiceti států. Jak v ženské, tak v mužské kategorii budou vytvořeny tři semifinálové skupiny. V této kategorii půjde o světový šampionát s vůbec největší účastí v historii,“ hlásila před startem šampionátu generální sekretářka Českého svazu moderního pětiboje a bývalá reprezentantka Lucie Grolichová. 

„Předloni jsme tu pro stejnou kategorii organizovali mistrovství Evropy, loni to bylo mistrovství světa kategorie masters a příští rok nás na Kladně čeká mistrovství světa juniorů,“ vypočítává Grolichová. Mezinárodní unie moderního pětiboje navíc Čechům svěřila také Světové poháry v letech 2019 a 2020, jejichž výsledky mohou promluvit do kvalifikace na olympiádu v Tokiu.

Mistrovství světa kategorie U19, které se koná v termínu 17. ‑ 24. července na stadionu Juliska, proběhne za podpory Armádního sportovního centra Dukla, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a hlavního města Prahy. Z českých jmen bude největší pozornost upřena na úvodní závod dívčích štafet, ve které se představí loňské mistryně Evropy v kategorii do 17 let Veronika Novotná a Kateřina Tomanová. Mezi čtveřicí českých reprezentantů pro individuální soutěž nebudou chybět m.j. letošní mistři ČR v kategorii U19 Kateřina Krejčí a Lukáš Kvasnica.