Beni, absolvoval jste přípravu v Kosovu, jak je Feniks připraven?

Všichni jsme připravení na sto procent, hráči to pojali velmi vážně, uvědomují si možnost historického úspěchu v případě postupu, jako tým, který se zúčastnil poprvé a hned postoupil. Celkově z toho mám dobrý pocit.

Jak vás a vaše hráče přijali?

Se mnou nebyl problém, jelikož je všechny znám a trénoval jsem je už několikrát. S kluky také nebyl problém, protože Marcel Rodek a Azem Brahimi s nimi již hráli a hráče jako Beleje a Marcela, kdo by dobře nepřivítal. Konec konců přijeli jsme sem jim pomoct, takže je to normální. Vše je dobré.

A co po futsalové stránce? Zapadli kluci z Čech mezi kosovské Albánce?

Pozor, jsou to hráči nejúspěšnějšího týmu z Kosova, ze kterého bere kosovská reprezentace čtyři hráče a albánská reprezentace další tři. Čeští kluci neměli žádný problém, Marcela Rodka beru jako napůl Kosovana a Michal Belej je super kluk, který by zapadl dobře všude.

Co všechno jste musel jako trenér do hry aplikovat, aby byla podle vašich představ?

Začátek prvního týdne bylo pro hráče pekelný, protože dostávali dávky, na které nebyli zvyklí. Oni totiž v Kosovu vyhrávají díky své kvalitě, kde fyzický fond ani moc nemusí otestovat. Takhle při hře proti klukům z Benaga poznali, že by jim to v Andoře nestačilo. Potom začali i sami přidávat na tréninku. Jedna věc je tady fantastická, že nikdo nemá kecy, všichni makají a mají obrovsky respekt vůči trenérovi, o to byla má práce ještě lehčí. Druhý týden už jsme dělali taktické věci, kde to také vypadalo dobře a pak přišlo na řadu vyřazení šesti hráčů, protože jsem měl na tréninku k dispozici dvacet futsalistů! Rozhodnutí bylo těžké, ale prostě jsem se musel rozhodnout pro dobro klubu a jeho majitele, který je mým velkým kamarádem. Navíc investoval velké peníze na projekt předkola Ligy mistrů. Myslím si, že jsem se rozhodl správně, některým to nejdříve vadilo během dvou tří dnů, ale speciálně po přátelském utkání proti Besa Peja pochopili, že volba byla správná.

Jakým futsalem se chcete v Andoře prezentovat a jaké jsou ambice?

Vzal jsem sebou kluky, kteří umí jenom útoční styl. Ve Feniksu jsou hráči, kteří hrají také útočný styl, protože hráče, které jsem majiteli klubu za ty léta doporučil, jsou útočné typy a díky útočným hráčům letos udělali titul. Takže odpověď je jasná - útočně a s presinkem soupeře po celém hřišti. Nechci čekat, co se bude dít. Chci, abychom dění na hřišti ovlivnili my a měli režii zápasu pod naší kontrolou. Nic jiného než postup ze skupiny neberu a přišel jsem do Feniksu jen kvůli tomu. Papírově jsme outsideři, ale tam jim ukážeme, že tak malý stát jako Kosovo, umí hrát parádní futsal. Držte nám palce, protože tam budeme reprezentovat také český futsal.

Zápasy FC Feniks Drenas ve skupině HOxford – Feniks (17. srpna, 18:00)
Encamp – Feniks (18. srpna, 20:30)
Feniks – Tel-Aviv (20. srpna, 18:00)