Šárko, co se vám první vybaví, když se řekne Vánoce?
Vánoce by měly být svátky klidu a pohody, ale ze začátku jsou spíše plné stresu. Ale já se na Vánoce těším, budu si užívat pohodu, koukat na pohádky a užívat si volna.

Patříte k lidem, kteří se na Vánoce těší, nebo k těm, kteří je moc neprožívají?
Vánoce jsou moje nejoblíbenější svátky v roce. Mám ráda vše, co k Vánocům patří – cukroví, pohádky, dárky a hlavně že budeme s rodinou pohromady.

Zpíváte koledy? Máte nějakou oblíbenou?
Jelikož pracuji v mateřské škole, zpívání koled mě neminulo. Ráda si je s dětmi zpívám, protože koledy patří neodmyslitelně k těmto krásným svátkům. Žádnou oblíbenou koledu nemám, ráda poslouchám všechny.

A jak jste na tom s pečením cukroví? Kolik druhů připravujete, máte nejaké své oblíbené?
Už od mala peču každý rok se svojí babičkou cukroví. Je to naše tradice, která patří k našim Vánocům. Pečeme kolem deseti druhů a mezi mé nejoblíbenější patří linecké cukroví a vosí hnízda.

Zdobíte doma vánoční stromeček, nebo to necháváte na druhých?
Každoročně stromeček zařizuji, a poté ho i zdobím. Někdy mi pomáhá mamka, ale radši to nechává na mně.

Dodržujete doma nějaké vánoční tradice, zvyky?
Vánoční tradice doma moc nedodržujeme, akorát krájíme jablíčka.

Nakupujete vánoční dárky s předstihem, nebo na poslední chvíli?
Letos jsem nakupování dárků nechala na poslední chvíli, protože času na nákupy moc nebylo. Naštěstí jsem stihla včas pořídit všechny dárky pro své milované.

Psala jste jako malá Ježíškovi? Vzpomenete si, jaký dárek vám udělal v dětství největší radost?
Samozřejmě, že jsem psala dopisy Ježíškovi. Seznam byl vždy velmi pestrý (smích). Pamatuji si, že největší radost mi udělalo dětské piáno s mikrofonem, do kterého jsem ráda zpívala, a pak jsem měla velkou radost z mé první hokejky na lední hokej, který jsme hráli u babičky na rybníku.

Jak u vás probíhá Štědrý den?
Ráno o Štědrém dni jsme u babičky a dědy, kde se společně sejdeme u vánočního stromečku. Po obědě jedeme domů, kde koukáme na pohádky a navečer se jdeme projít a po pěkné procházce nás čeká štědrovečerní večeře, na kterou se těšíme celý den.

Je u vás štědrovečerní večeře klasická, myslím tím rybí polévka, kapr, bramborový salát, nebo je menu jiné?
Pro nás je klasická štědrovečerní večeře bramborový salát s řízkem, na který se s bráchou vždycky moc těšíme. Rybí polévku ani kapra u nás při večeři nenajdete.

Televize je během Vánoc plná pohádek. Které jsou vašimi nejoblíbenějšími?
Pohádky patří k Vánocům a už se jich nemohu dočkat. Mezi mé nejoblíbenější patří Třetí princ, Princ a Večernice, S Čerty nejsou žerty a Tři oříšky pro Popelku.

Budete trávit vánoční svátky jen s nejbližší rodinou, nebo máte ještě nějaké jiné plány?
Vánoční svátky budu slavit s rodinou. Nemohu se dočkat, až se všichni opět sejdeme. Ještě jsme si naplánovaly s kamarádkou na prázdniny, že pokud bude sníh, půjdeme spolu bobovat, ale myslím, že nám to opět nevyjde (smích).

Oslavila jste Vánoce i ve florbalovém oddílu se svými svěřenkyněmi? Co jim přejete do nového roku?
Čeká nás povánoční turnaj, který se bude konat 29. 12., holky si vytvoří své týmy, které se budou skládat z jejich rodičů, babiček, dědečků, kamarádů. Bereme to jako pěkné zakončení roku, kde se pěkně společně sejdeme a užijeme si to. Už se toho nemohu dočkat!
Samozřejmě svým holkám přeji jen to nejlepší v novém roce, hlavně aby byly zdravé a šťastné, a také aby jim vydrželo nadšení, které pro florbal mají.

Blíží se konec roku 2015. Když se zamyslíte, co pro vás bylo jakousi největší událostí uplynulého roku?
Největší událostí uplynulého roku pro mne bylo absolutorium, které jsem úspěšně zvládla. Nastoupila jsem do zaměstnání, dálkově si dále dodělávám školu a nově jsem začala hrát ve florbalovém týmu v Mladé Boleslavi.

Co očekáváte od roku 2016?
Od nového roku očekávám, že se s žákyňkami budeme stále jen zlepšovat a budeme podávat, co nejlepší výkony. Ovšem to nezáleží pouze na mně, ale hlavně na nich samotných.

Adam Procházka