Slavia Praha – Kutná Hora 27:24 (16:12)

Kutnohorský tým mužů se utkal se Slavií v zahajovacím podzimním utkání nového mistrovského ročníku 2. ligy, tehdy doma (v Kostelci) prohrál o 4 branky 23:27, po poločasovém vedené hostů 13:15. V neděli tedy byla na programu odveta a Sparta měla svému soupeři co oplácet.

Úvodní minuty utkání byly poměrně vyrovnané, oba soupeři se několikrát vystřídali ve vedení – 1:0, 1:2, 2:2, 2:3 a v 7. minutě 3:4. Za tohoto stavu se ale domácím podařila rychlá šňůra 5 branek a ve 12. minutě již vedli 8:4. Když do 16. minuty zvýšili své vedení na rozdíl 5 branek – 10:5, nevypadalo to s nadějemi Sparty na nějaký úspěšný výsledek vůbec valně. Ale v dalších minutách se její hra přece jenom zlepšila a v 18.minutě již byl náskok domácích pouze dvoubrankový – 10:8, stejný rozdíl byl i o minutu později – 11:9. V poslední desetiminutovce 1.poločasu však domácí tým měl opět více ze hry a tak nakonec odcházel do kabin s náskokem 4 branek – 16:12. Sparta v úvodním dějství úvodního jarního kola neměla příliš dobrou obranu a za ní se nedařilo ani brankářům. A to hodně napomohlo domácím ke čtyřbrankovému poločasovému vedení.

Na začátku 2. poločasu domácí ihned zvýšili na 17:12, ale v dalších minutách Sparta pětibrankový náskok pomalu umazávala. Ve 33. minutě na rozdíl 3 branek – 17:14, ve 37. minutě na rozdíl pouhých 2 branek – 18:16 a tak tomu bylo ještě v polovině 2. poločasu, kdy byl stav 21:19. Na rozdíl jediné branky se jí však snížit nepodařilo, i když k tomu bylo několikrát hodně blízko. Ale neproměnění několika dobrých příležitostí potrestal domácí tým 3 slepenými brankami v rozmezí 46. - 47. minuty a rázem byl stav zase o pět – 24:19, v 52. minutě ještě 25:20. Za tohoto stavu Sparta ještě zabojovala a dokázala snížit do 55. minuty opět na dvoubrankový rozdíl – 25:23. V závěrečné pětiminutovce však zkušený domácí tým své vedení ohlídal a zaslouženě si připsal oba body za vítězství 27:24.

Sparta neodehrála v úvodním jarním kole špatné utkání, většinu hráčů lze za předvedený výkon (hlavně ve 2. poločasu) pochválit. Škoda horšího výkonu v obraně v prvních třiceti minutách, to měli domácí mnohdy až moc prostoru k pohodové střelbě. V čem však byl markantní rozdíl v nedělním utkání, to byl výkon brankářů obou týmů. Zatímco domácí brankář měl 20 úspěšných zákroků a měl velký podíl na úspěšném výsledku svého týmu, kutnohorská dvojice Červenka (2) - Hroch (3) si připsala pouhých 5 úspěšných zákroků a to bylo strašně málo. Jinak v týmu Sparty se představili dva noví hráči, kteří přišli na jarní hostování - odchovanec Jiří Pícha (z dorostu pražské Dukly) a Michal Polák ze Sokola Úvaly. Prvně jmenovaný podal velmi dobrý výkon a týmu hodně pomohl (škoda však, že stihne odehrát pouze tak polovinu jarních utkání), druhý jmenovaný si teprve na hráče a hru Sparty musí zvyknout (absolvoval pouze jeden trénink), ale určitě bude také pro tým hodně platný. Sparta tedy vykročila do jarní části 2. ligy porážkou, pokud však naváže v dalších kolech na výkon ze 2. poločasu nedělního utkání, může se dočkat lepších výsledků i bodových zisků.

A takto hodnotil nedělní utkání trenér Kutné Hory Jiří Hájek: „V utkání jsme předvedli vcelku dobrý výkon, bohužel bez bodového efektu. K tomu abychom mohli odvézt z Prahy nějaké body, nám chyběla lepší obranná hra v 1. poločase a ruku v ruce i lepší výkon našich brankářů. Podle statistiky měli naši brankáři za celé utkání pouze 5 úspěšných zákroků, zatímco domácí gólman celkem 20 zákroků, zde byl tedy asi největší rozdíl. Nicméně přestože jsme začali v utkání asi v 15. minutě prohrávat rozdílem 4 až 5 branek, zápas jsme nevypustili, to si nemůžeme dovolit, nejsme starší žáci. Ve druhém poločasu jsme se přiblížili až na mínus dva góly, ale v rozhodujících chvílích nám chybělo i štěstí na proměnění šancí."

Sestava a branky Sparty: Červenka, Hroch - Kůrka 6, Hovorka 4, Pícha 4, Hrčka 3, Šalátek 3, Polák 2, Hájek 1, Rudolf 1, P. Polívka, Salák a Šnajdr. Trenér Jiří Hájek. Napomínání: 1 – 4. Vyloučení: 3 – 2. Sedmičky: 5/4 – 1/1. Rozhodčí: Navrátil - Šiška (oba Praha). Diváci: 55.

Petr Vobořil