Loni doběhl na Dačického 12 čtvrtý. Nyní konečně vyhrál. „Letos jsem závod zkusil před dovolenou na Máchově jezeře. Uplynulý rok se mi celkem vydařil. Nejvíc asi maratón, který jsem zaběhl za dvě hodiny a třicet tři minut. Naběháno ze zimy jsem měl a teď to jen zúročuji," usmíval se v cíli Miloš Kratochvíl.

Jak závod z jeho pohledu probíhal? „S druhý závodníkem Vlastimilem Fleglem jsme nejprve potkali vlak, tak jsme museli tři sekundy přibrzdit. Na druhém kilometru už začal ztrácet a pak už jsem běžel sólo až do cíle. Psychicky to byl dobrý závod," odpovídal vítěz.

Závod se musel obejít bez trojnásobného vítěze Milera. „Je škoda, že nepřijel," řekl Kratochvíl, „Chyběl mi tu i domácí Kubec. Bylo by to dobré klání."

Miloš Kratochvíl má k našemu městu kladný vztah: „V Kutné Hoře jsem chodil na vojnu, takže město dobře znám. Líbí se mi zdejší prostředí. Navíc závodníci a pořadatelé jsou skvělí." A co se vítězovi na trati nejvíc líbí a nelíbí? „Nejvíc se mi líbí poslední kilometr Královské cesty. Už vím, že běžím do cíle," smál se, „Nejhorší je asi panelka, ale dá se přeběhnout. Extra mi to nevadí."

Za rok může Kratochvíl svůj triumf obhájit. „Přijedu rád. Moc se mi tady líbí. Je to parádní závod a mám to kousek," řekl nejrychlejší závodník šesté Dačického 12.