VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obliba fastfoodů v Čechách roste

Kutnohorsko - V uplynulých pěti letech jsme každý rok utratili za obědové menu ve fastfoodech více stravenek. Fastfoody nyní vyhledáváme o 20 procent častěji, než tomu bylo v roce 2010. Vyplývá to z údajů společnosti Chèque Déjeuner, jejíž stravenky využívá téměř jedna čtvrtina zaměstnanců v České republice.

21.10.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Vít Černý

Tato společnost zveřejnila své údaje za posledních pět let, které potvrzují rostoucí trend využívání fastfoodů k obědovému menu.

Kvalitní jídlo spolu se změnou prostředí během polední pauzy má přímý vliv na náš odpolední pracovní výkon. I toho si jsou v provozovnách rychlého občerstvení vědomi. Proto se snaží do svých nabídek zařazovat stále častěji varianty zdravějších zeleninových salátů či svá menu sezónně mění a rozšiřují své menu. A Češi na to slyší, protože za posledních pět let zvýšili návštěvu rychlých občerstvení v době polední pauzy o 20,38 procenta.

Mezi klasickými fastfoodovými řetězci typu McDonald's, Burger King nebo KFC si své místo budují nové provozovny zaměřené na například prodej baget (Bageterie Boulevard, sendvičový řetězec Subway) či provozovny podávající jen polévkové nebo salátové menu. Výrazný nárůst zaznamenaly také Mangaloo freshbary.

A jak vyplývá ze statistických dat za posledních pět let, obliba těchto rychloobědových provozoven mezi uživateli stravenek Chèque Déjeuner roste. „Objem přijatých stravenek ve fastfoodech každoročně roste o několik procent. Za uplynulých pět let je to navýšení o téměř 20 procent." říká Jiří Kráčmar, generální ředitel společnosti Chèque Déjeuner.

Optimální hodnota stravenky je 101 korun

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 procent lidí. V současné době v ČR dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Zaměstnavatelé obvykle hradí část odpovídající 55 procentům celkové hodnoty stravenky, přičemž daňově uznatelný náklad je až do výše 70 procent sazby stravného na služební cestě. Zaměstnanci pak doplácejí její zbývající část.

Zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům na stravování přispívají formou stravenky, navyšují každým rokem její hodnotu o několik korun. „V letošním roce byla cena průměrná hodnota stravenky zaměstnavateli u nás navýšena v průměru o tři koruny na 71 korun. Oproti roku 2013 tak došlo k nárůstu její hodnoty o více než čtyři procenta," dodal Jiří Kráčmar.

Autor: Redakce

21.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Běh Dačického 12, Michal Vavák

Desátý ročník Dačického 12 bude velký, slíbil za pořadatele Michal Vavák

KRIMI MIX: Pachatel využil nepozornosti, z auta ukradl kabelku

Kutnohorsko - Přinášíme vám přehled krimi zpráv z Kutnohorska.

POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ: Smuteční obřady na Kutnohorsku

Kutnohorsko - Zarmoucení pozůstalí se v týdnu od 14. do 20. srpna naposledy rozloučí se svými blízkými.

Ve Žlebech upravili prostor u zvonice

Žleby - U zvonice Československé církve husitské byla dříve okolní plocha oplocena, ale během let zde nezůstalo nic. Okolí památky pomalu pustlo. Prostor před zvonicí se začal používat jako parkoviště a auta najížděla do těsné blízkosti zvonice.

Na Palackého náměstí zahrála kapela Palindromes

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Další Otevřený čtvrtek se uskutečnil na Palackého náměstí dnes od 17 hodin. K poslechu zahrála přítomným kapela Palindromes.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení