Ve středu krátce před polednem se na varně pivovaru uskutečnil slavnostní křest. Křtila se Bronzová 10, jejíž kmotrou se stala Kateřina Daczická, nositelka jména rodu, který pivovar založil, Stříbrná 11, již pokřtila Růžena Jiránková, emeritní sládková pivovaru a nakonec také Zlatá 12. Tu pokřtil starosta města Martin Starý.

Demolice malínského mostu
Doprava v Kutné Hoře bude o svátcích komplikovaná

Všichni kmotři popřáli nově uvařenému pivu hodně štěstí. Zejména Růžena Jiránková neskrývala při slavnostním aktu dojetí. „Pivo se zde v minulosti vařilo neuvěřitelných 435 let, přes všechny potíže, které zažívaly i ostatní pivovary, až do roku 2009. Doufám, že obnovená tradice bude minimálně stejně dlouhá,“ prozradila emeritní sládková a kmotra Stříbrné 11.

V Měšťanském pivovaru Kutná Hora pokřtili nově uvařené pivoZdroj: Deník / Kratochvílová Hana

Právě ta by se chutí měla nejvíce přiblížit původnímu pivu Dačický. V současné době se počítá s produkcí 30 tisíc hektolitrů ročně. „Pokud vše dobře půjde, není problém bez větších investičních zásahů navýšit roční produkci piva až na 100 tisíc hektolitrů piva,“ řekl ředitel pivovaru Miloš Hrabák. Pivo Kutná Hora se vaří z českého chmele, který pochází z Žatce.

Křtem piva symbolicky skončila skoro dva roky dlouhá rekonstrukce, která zcela opuštěný a provozu neschopný objekt vrátila na pivní mapu České republiky. Nyní se pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora čepuje v přibližně 18 restauracích přímo ve městě a hlásí se další zájemci také z okolních měst a vesnic. Lahvová verze je v prodeji ve vybraných obchodech ENAPO, PRAMEN a u dalších prodejců, zejména na území okresu Kutná Hora a jeho okolí.

Protože pivovar bez lidí je velmi smutné místo, v sobotu 20. května budou mít všichni fanoušci kutnohorského piva možnost společně oslavit jeho nový začátek. V pivovaru se budou konat pivní slavnosti doplněné o koncerty slovenských skupin Horkýže Slíže a The Paranoid, brněnských We On The Moon, nebo Circus Brothers hrajících disco-balkán. Kutnou Horu bude hudebně reprezentovat písničkář Pekař a skupina Vesper. Kromě místního piva bude možné ochutnat také speciály z jiných pivovarů.

Zámek Kačina se připravuje na návštěvnickou sezónu 2017
Velikonoce otevřou brány zámků dokořán