Na místo dorazila těžká technika, která bude objekt rozebírat, aby se práce mohl ujmout krajský hasičský vyšetřovatel. Ten na místo dorazí po desáté hodině. Těžká technika je na místě nutná, statik totiž zakázal hasičům vstup do objektu.

Jak popsal vývoj situace Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů, po osmé hodině začaly odjíždět z místa některé jednotky. "Postupně odjely všechny dobrovolné, na místě zůstaly pouze profesionální hasiči. V případě potřeby bydou opět jednotky SDH povolány," řekl.

Jiří Černovský, velitel stanice SDH Benešov.
Jiří Černovský měl šichtu dlouhou sedmnáct hodin

V 9:40 našli hasiči ohnisko požáru, zásah však stále pokračoval. "Hasili jsme na dva proudy s pěnou, opět přijel krajský vyšetřovatel požáru, za chvíli dorazí i experti z technického ústavu požární ochrany, společně budou událost vyšetřovat," poznamenal.

Stížnosti Ostředka na pneumatiky nevyslyšeli

Ostředek – Obavy z poškození vlastních pozemků a životního prostředí, které v obyvatelích Ostředka vyvolávala továrna na zpracování vysloužilých pneumatik v nedalekých Bělčicích, se naplnily. Areál provozu stojícího pod náspem dálnice D1 na Brno zachvátil ve středu odpoledne obrovský požár. Ani rychlý zásah jednotky Sboru dobrovolných hasičů Ostředek, která byla u plamenů první, ale nezabránil rozšíření ničivého živlu na celou halu. S plameny pak bojovalo až do čtvrtečního rána 10 jednotek profesionálních hasičů HZS Středočeského kraje a dalších 11 jednotek SDH.

Petr Sahula
Člen SDH teplýšovice Petr Sahula: Jsem trochu unavený

Cestu ohně k horám uskladněných pneumatik v okolí haly pak přeťal vedle intenzivního hašení pěnou nakladač, který k Ostředku přijel až ze Zbiroha. „Nakládal drť z pneumatik už zasažených ohněm a převážel ji do silážní jámy naplněné vodou," popsal část zásahu středočeský mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Kvůli žárem zasažené konstrukci a nebezpečí jejího zřícení do haly statik hasičům zakázal vstup. Práce se ta ujal bagr, který objekt po kouscích rozebíral. Teprve pak do požářiště mohl vstoupit krajský vyšetřovatel hasičů a hledat příčiny požáru.

K němu ale možná vůbec nemuselo dojít. Jak už je v úvodu článku popsáno, z továrny měli obavy především obyvatelé Ostředka. A jejich zastupitelé hledali pomoc. „Stěžovali jsme si České inspekci životního prostředí na to, že pneumatik je v místě čím dál tím více a že haldy odpadu, který už továrna nezpracovala, přetékají na sousední pozemky i jedinou silnici do Bělčic," popsal včera pro Benešovský deník starosta Ostředka Marek Škvor, s tím, že stížnost osobně za obec posílal už v lednu loňského roku.

Jenže zpátky do Ostředka z ČIŽP příznivé zprávy nedorazily. „Inspekce mě odbyla tím, že naše stížnost je zbytečná, protože se už zabývají obdobným podnětem naší obce z roku 2013," potvrdil starosta Ostředka.

Popelnice na tříděný odpad. Ilustrační foto.
Každý Čech loni vytřídil 44,8 kg odpadů, Česko je druhé v EU

Jediný, kdo na podnět obce z ledna 2016 reagoval, byl podle Marka Škvora hasičský záchranný sbor Benešov, který provozovateli továrny vytkl některé záležitosti. Do Ostředka pak po kontrole zaslal informaci, že připomínky Ostředka byly odstraněny. Jenže pak se množství pneumatik v Bělčicích začalo znovu výrazně zvětšovat. „Místní lidé nám poslali fotky a než jsem stačil připravit další stížnost, začalo to tam hořet," dodal starosta Ostředka Marek Škvor.

Majitelé továrny Sycorex získali na provozování továrny na zpracování vysloužilých pneumatik v Bělčicích dotaci. Udržitelnost projektu by měla končit právě v letošním roce.

Škoda: 110 milionů korun. Proč hořelo?

Po páté hodině bylo 11. května na místě 13 jednotek s 28 kusy techniky. „Pokračuje rozebírání zasažené hromady drti z pneumatik a postupné dohašování, obdobný postup je i na rekonstrukci haly. Ubouraná je už i část střechy, podle vyšetřovatele je příčinou vzniku požáru mechanická závada pásového dopravníku. Přímé škody – po konzultaci s majitelem – jsou 110 milionů korun," řekl Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů.

Pro vyjádření jsme oslovili také majitele areálu Jakuba Komárka z firmy Sycorex. "Vyjádření k požáru v areálu poskytnu až po vyřešení a vyšetření situace," řekl.

V Bělčicích hoří sklad pneumatik
VIDEO: V Bělčicích hoří sklad pneumatik

Byli jste u včerejšího nebo dnešního zásahu? Máte fotografie? Podělte se o ně s ostatními čtenáři Deníku! Své snímky můžete zasílat na redakce.benesovsky@denik.cz!