Žena v uvedený den odjela v dopoledních hodinách do Uhlířských Janovic, a když se odpoledne kolem třetí hodiny objevila před svým domem, našla jej v obležení hasičských vozů a střechu v plamenech.

Jak informoval Luboš Kovanda, vrchní velitel Hasičského záchranného sboru Kutná Hora, požár byl nahlášen na požární linku kolem půl dvanácté dopoledne. Na místo ihned vyrazila profesionální hasičská jednotka z Uhlířských Janovic a také dobrovolní hasiči, také z Uhlířských Janovic. „V době příjezdu hasičů byla střecha rodinného domu zcela zachvácena požárem. Vzhledem k tomu, že dům byl uzamčen a jeho obyvatelku nenalezli, tak velitel zásahu vydal rozkaz k násilnému vniknutí do domu," řekl dále Luboš Kovanda.

Příčinou požáru byl žhavý popel

Příčinou požáru byl podle slov vrchního inspektora žhavý popel, který žena před odjezdem nasypala do plastové popelnice, stojící pod půdním vikýřem. Od jisker potom chytila celá střecha. „Sama obyvatelka domu mi ještě sdělila, že před odjezdem ráno raději nezatápěla, aby nedošlo k nehodě," povzdechl si Luboš Kovanda.

Požár rodinného domu v Sudějově 9. října 2013

Požár se hasičům podařilo zlikvidovat ve středu kolem deváté hodiny večerní. Do té doby stačili členové zasahujících jednotek dohasit skrytá ohniska. Celková škoda, kterou požár způsobil, činí čtyři sta padesát tisíc korun. U domu shořela střecha a půdní prostory, navíc prohořely a propadly se dřevěné stropy.

Ve čtvrtek kolem jedné hodiny dále vrchní inspektor Luboš Kovanda potvrdil, že hasiči se opět dostavili na místo středečního požáru. „Je sucho, foukne vítr a opět začala doutnat žhavá ohniska," řekl dále vrchní inspektor.

Obec může nabídnout bydlení

Zařízení domu v hodnotě pěti set tisíc nechalo vedení Sudějova uskladnit v obecních prostorách. Seniorka v současné době bydlí u svých příbuzných. „Bohužel jsme malá obec, takže nemůžeme vypomoci finančně, ale snažíme se ženě pomoci alespoň takto třeba možností nechat u nás uschovat její zařízení a věci. Samozřejmě jsme ochotni a schopni jí poskytnout prostory, ve kterých by mohla bydlet," uvedl starosta Sudějova Michal Roubíček.