„Šel jsem spát ve tři ráno, ještě jsem dával na internet video,“ smál se mladík, který má jednu kameru umístěnou na řidítkách, další vyndal z košíku a poprosil kamaráda o natočení slavnostního aktu. Za tradiční historickou skládačkou má připojený ještě vozík s nejnutnější výbavou, včetně dvou cyklistických plášťů. „To je jasný, podobné se asi po cestě budou už těžko shánět,“ poznamenal jeden z okolostojících.

Filip chce denně ujet osmdesát kilometrů, hned první den má v plánu dojet z kolínského náměstí až do Žďáru nad Sázavou. Původně byl rozhodnutý vyrazit na cestu sám, pak to chvíli vypadalo, že budou tři, nakonec mu společnost bude dělat sedmnáctiletý spolužák ze školy Tomáš Zíta, což se nakonec ukázalo jako první komplikace už na startu, když se kamarád dlouho nedostavoval. „Volal, že už je v Kořenicích, jede z Drahobudic,“ uklidňoval Filip přítomné z místa startu na Karlově náměstí, kde také už sáhl po pumpičce, aby doplnil vzduch v kolečku doprovodného vozítka. Za chvíli pak musel po telefonu uklidňovat ještě Tomášovu maminku, která se ráno vzbudila a zjistila, že syn se sbalil na cestu a odjel, aniž by rodičům cokoliv řekl. „Slíbil jsem jí, že Tomáše pošlu domů z Brna vlakem,“ řekl Filip, který kamarádovi na cestu vzal vlastní ochrannou přilbu.

V Kouřimi se lidé dozvěděli více informací o stodole z Durdic.
OBRAZEM: V Kouřimi se lidé dozvěděli více informací o stodole z Durdic

Na dlouhé cestě počítá s tím, že přespávat bude pod širákem. „Vezu si celty, ale nikdy jsem pod nimi ještě nespal,“ přiznal. Hlavním impulzem pro jeho cestu je láska k retro kolům a vůbec starým předmětům a jeho vzor, kterým je cestovatel v automobilu trabant Dan Přibáň a s nímž si Filip psal a několikrát se i potkal.

Start výpravy budil na Karlově náměstí zaslouženou pozornost, přijelo se podívat několik dalších cyklistů na skládačkách i Michal Müller z Peček, který dvojici na kole doprovodil do Čáslavi a Filipovi pomohl sehnat na kolínském městském úřadu i finanční podporu. Odvážný cestovatel by se měl do Kolína vrátit někdy po dvacátém srpnu.

Otevřenou ulici tentokrát přerušilo počasí.
OBRAZEM: Otevřenou ulici tentokrát počasí narušilo
Zdroj: Youtube