Byl například jediný – vedle exprimátora Pavla Béma – který mě nechal víc než hodinu čekat na dávno domluvený rozhovor. Pochopitelně se omluvil, ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že si momentální převahu vychutnává.

Pokud se nyní potvrdí policejní hypotéza, že si David Rath v kufříku nesl dvanáctimilionový úplatek, dostihla ho právě jeho bohorovnost. Tedy vlastnost, která občas zradí každého mocného jedince. David Rath se po kralování v České lékařské komoře a krátkém intermezzu na ministerstvu zdravotnictví stal neomezeným vládcem ve Středních Čechách. A tam začal bačovat se vší parádou.

Postupně ztrácel sebekontrolní mechanismy. Žil v nijak neskrývané bigamii, do své Hostivice, přezdívané Rathovo, posílal stovky milionů korun a ještě se divil, proč se to okolním starostům nepozdává.

Jak chutná moc

V nedávném rozhovoru s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou jsme se o absolutním ovládnutí Středočeského kraje jeho hejtmanem Rathem bavili. Tehdy mi lídr sociálních demokratů takřka prorocky řekl: „Ano, stále platí Mňačkova Jak chutná moc a pro sociální demokracii je to možná největší nebezpečí a riziko před krajskými volbami. Tam, kde se nepodařilo rozdělovat veřejné prostředky transparentním způsobem a vypukly aféry, může být obraz ČSSD poškozen."

I když je zatím nutné ctít presumpci neviny a vyšetřovatelé mohli udělat chybu, okamžik, o němž Bohuslav Sobotka mluvil, možná právě nastal. Však také on i první místopředseda ČSSD Michal Hašek už si pospíšili se sdělením, že pokud bude David Rath obviněn, měl by okamžitě opustit hejtmanský post.

Podobně jako se v kauze Víta Bárta blýsknul soudce Jan Šott, i nyní vrací lidem naději ve fungování orgánů činných v trestním řízení žalobkyně Lenka Bradáčová. Uznávaná nezávislá a schopná návladní z Ústí nad Labem je zárukou naprosto nestranného vyšetřování. Sociální demokraté to vědí, a proto jsou po vypuknutí včerejší aféry spíš pokorní. Čím dříve před konáním podzimních krajských voleb se nemilovaného Davida Ratha zbaví, tím lépe pro ně. To je základní politická abeceda.

Perly českých politiků

„Jsem ochoten připustit, že já se občas opiji a vy že se chováte jako debil. Rozdíl je v tom, že já jsem schopen se z toho vyspat." Místopředseda TOP 09 a současný ministr financí Miroslav Kalousek k středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD) při jednání sněmovny v září 2009

„Já myslím, jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu."
Poslanec ČSSD David Rath k Miroslavu Kalouskovi na jednání sněmovny v říjnu 2010.

„Jste opravdu sprosťák a vy to sám o sobě víte," kontroval premiér. "Použiji ještě dnes jednu citaci z písničky Dana Landy: ´Vždyť i to největší hovado má svůj strop´. Vy ho nemáte."
Premiér Mirek Topolánek (ODS) takto reagoval na slova poslance Ratha ve sněmovně, 31. ledna 2008.

Vzestup a pád sněmovního bouřliváka Davida Ratha.

Klikněte pro zvětšení