"Celkem do TPCA dorazilo 44 projektů, které nyní začne posuzovat odborná porota," upřesnila koordinátorka společensky odpovědných aktivit TPCA Monika Koťarová. Automobilka opět rozdělí mezi úspěšné uchazeče čtyři miliony korun. Nejvíce žádostí tradičně dorazilo z Kolínska, ale jako vždy i několik z Kutné Hory. Z celkového počtu se jich sedm uchází o podporu v kategorii Pro bezpečné a zdravé Kolínsko, osm uchazečů se přihlásilo do kategorie Pro zelené Kolínsko a 29 projektů bude usilovat o podporu TPCA v kategorii Pro živé Kolínsko.

Čtěte také: Do TPCA nastoupí sto zaměstnanců z Ukrajiny

Projekty vybrané odbornou porotou postoupí do internetového hlasování, které se uskuteční od 24. dubna do 5. května na webových stránkách automobilky. Výsledek hlasování veřejnosti je pak pro porotu významným vodítkem, kam peníze nasměrovat.

Hlasování si u obyvatele Kolínska a Kutnohorska získalo velkou oblibu. Vloni přišlo více než 6300 hlasů. Nejvíce jich získal projekt rybářů z Kolína a Žiželic Vraťme mníka jednovousého zpět do Labe. Vloni se tak díky grantu zabydlelo ve vodách Labe a Cidliny více než 23 tisíc mrňousků této krásné ryby, která kdysi z řek regionu vymizela kvůli znečištění. Nyní již díky podstatně lepší kvalitě vody bylo možné mníka do našich řek opět vrátit.

Stříbrnou příčku v hlasování veřejnosti (1009 hlasů) získal vloni projekt šesti kutnohorských neziskových organizací na oživení Sklenářova dolíku. Na zvelebení toho místa se pracovalo více než půl roku a zapojila se do něj kromě členů neziskovek také řada dobrovolníků z řad obyvatel města. Začátkem října byl pak upravený Sklenářův dolík slavnostně otevřen.