To zahrne dvanáct koncertů, startuje se už v pondělí 28. listopadu v pražském Kulturním domě Krakov, závěr obstará v úterý 20. prosince Ústí nad Labem.

„Jsme ve fázi, kdy zkoušíme především nové písničky, které chceme na vánočním turné představit. Celé turné s námi absolvuje zpěvák Rosťa Fišer, který je doslova dvojníkem Michala Tučného. Právě Rosťa obnoví mnoho Michalových písniček, které zatím naživo nezazněly, hrály se jen v rádiích, ale ne na koncertech," uvedl manažer a kytarista skupiny Fešáci Antonín Kny. Ten je členem Fešáků už třicet let.

„Na vánoční turné se těším, Michala Tučného mám zarytého doslova pod kůží, takže nervózní zatím nejsem. Jistě trocha nervozity časem bude, ale písně Michala Tučného znám doslova do detailů, takže jsem téměř v klidu," řekl Rosťa Fišer, který v roce 2013 založil skupinu Michal Tučný revival Plzeň.

V té době se už také znal se zpěvákem Fešáků Tomášem Linkou. Další kroky vedoucí k tomu, že Rosťa Fišer vystoupil jako „duplikát" Michala Tučného na loňském výročním koncertu, připomínají tak trochu příběh z nějaké komedie.

Osudové setkání

„Jeli jsme autem na koncert, a když jsme projížděli Plzní, zastavila nás na křižovatce červená. Kousek opodál stál bagr a v něm chlapík. Doslova jsem ztuhnul. Koukáme na něj a říkám klukům z kapely: „Hele, ten vypadá, jako kdyby to byl Michal!" Honza Turek mi povídá: "Tak se ho běž zeptat, jestli umí i zpívat jako Michal a jestli by si s námi někdy nezazpíval," líčí osudové setkání Antonín Kny.

Když přišel Antonín Kny k bagru, pozdravil bagristu a povídá: „Hele, vy jste podobný Michalu Tučnému, napadlo mě, jestli byste nechtěl vystoupit u nás jako host? Znáte něco od Michala Tučného?" Ten bagrista se usmál: „Lidé mi taky tak občas říkají," a pak spustil Posledního kovboje. „Vykulil jsem oči a skončilo to tak, že jsme Rosťu představili na našem loňském vánočním výročním koncertu. Letos s námi odjede všechny koncerty vánočního turné," podotkl Antonín Kny.

Foukací harmonika

„Oni nevěděli, že jezdím po koncertech jako zpěvák skupiny Michal Tučný revival Plzeň. Byla to ale stejně velká náhoda, potkal jsem tak spoustu skvělých muzikantů," řekl Rosťa Fišer.

„V mládí jsem dlouho chtěl do nějaké kapely, ale pořád se mi to nedařilo. Táta hrál na kytaru, děda na mandolínu, jen já nic. Když jsem zjistil, že se jako zpěvák nikam nedostanu, řekl jsem si, že když neumím noty, musím se naučit hrát na něco, co se lze naučit poslechově. Po dědovi mi doma zbyla foukací harmonika, taková ta větší čínská, a mě napadlo, že zkusím tuhle cestu. Právě Tomáš Linka z Fešáků vydal v té době Školu hry na foukací harmoniku, tak jsem si tu příručku koupil a začal jsem se učit," dodal.

Láska k bagrům

Vyučený automechanik z ČSAD po čase zakotvil v dílně Armabetonu, kde se opravovaly bagry. A občas se stalo, že musel i do stroje. Tak se dostavila láska k bagrům, která mu zůstala. Živí se prací na bagru už dvacet let. Hostoval v country kapele na foukací harmoniku a pak přišel kamarád, že do rockové kapely potřebují zpěváka. A z Rosti se stal frontman rockové kapely Brufen.

Psal se rok 2004 a Rosťa byl spokojen. Uteklo osm let, kapela vydala tři cédéčka. Najednou Rosťa cítil, že se jeho hudební budoucnost rozplývá. „Nějak jsem ztratil motivaci, perspektivu, prostě jako bych neměl šťávu. Tápal jsem, jak hudebně dál, hudbu miluju, ale byl jsem na mrtvém bodu," zmínil Fišer.

Plzeňský revival

Na jedné soukromé akci mu kamarádka řekla, aby se vykašlal na rock, že když slyší jeho zpěv, jako by vedle ní seděl Michal Tučný. „Začalo mi to vrtat v hlavě, protože písničky Michala Tučného jsem miloval a mnoho jich znal a zpíval. Na internetu jsem si našel ostatní Michalovy revivaly a zjistil, že to není žádná sláva, a proto jsem si řekl, že to zkusím," naznačil Rosťa Fišer.

„Pustil jsem se do shánění muzikantů, což samo o sobě nebylo vůbec jednoduché, a začal razit heslo, že buď to budeme dělat pořádně, nebo se na to rovnou vykašleme. Pustili jsme si video a nastalo studium. Začali jsme rozebírat muziku a to doslova do šroubku. Když už revival a Tučný, tak s plnou parádou, což znamenalo sehnat brýle „lennonky", lacláče mi ušila skvělá paní krejčová z Plzeňského divadla. A pak ta nejspornější věc u nás doma a to byly vousy," dodal.

Holení jednou za rok

Neměl problém s frázováním Michala Tučného, s intonací a vlastně ani s jeho pohyby. „Nějak mi to spadlo do klína samo, nemusel jsem se to ani moc učit. Odmalička mám Michala zažitého. Jen ty vousy! Manželka to sice toleruje, ale nadšená z nich není. Tak jsem alespoň slíbil, že se jednou za rok oholím," poznamenal.

I když Rosťa říká, že se mimo pódium nechová jako Michal Tučný, přiznává, že ho tak lidé oslovují: „Někdy mi to připadá vůči Michalovi nefér, ale co mám dělat?" Se smíchem pak podotkl, že kdyby vybíral za focení s fanoušky peníze, tak si žije docela dobře.

Zpívání naživo

Zpěv Rosti se podobá zpěvu Michala Tučného opravdově. Až tak, že posluchači jsou přesvědčeni, že Rosťa zpívá na playback. „Jednou se mi fanoušci málem poprali. Naštěstí jsem ale zrovna něco pokazil a oni na vlastní oči i uši viděli a slyšeli, že zpívám naživo. Playback mi je cizí," řekl.

Rosťa Fišer se muzikou baví, neživí ho. Vydělává si bagrem: „V roce 2008, tři měsíce před ekonomickou krizí, jsem koupil svůj první bagr, a zaplatit ho, to byla opravdu pěkná fuška, ale povedlo se a nestěžuju si. V bagru si zpívám už jen málokdy, spíše jen poslouchám rádio anebo se učím texty. Těch mám poslední dobou, co se učení týče i s přihlédnutím na blížící se Vánoční saloony s Fešáky, opravdu dost."

Myslivec a gurmán

Rosťa Fišer žije v Nýřanech u Plzně v rodinném domě s manželkou a třemi dětmi. Dvaadvacetiletý syn hraje na basovou kytaru v rockové kapela Brufen, kam ho taťka před lety přivedl. Mladší dcery - sedmnáctiletá dvojčata - se moc nepotatila, proto ani o pobyt na prknech, co znamenají svět, nepomýšlí.

Když duplikát Michala Tučného nesedí v bagru, nebo nezpívá, zahraje si rád nohejbal, tenis nebo vyráží do lesa - před rokem se totiž stal také myslivcem. A miluje jídlo. „Já opravdu velice rád jím. Jídlo miluju tak, že si až občas říkám, že je to pro mě spíše prokletí. Nemusím jíst moc, mne stačí třeba jen tři knedlíky a jsem najedený. Bohužel mé chuťové pohárky v té chvíli ještě nejsou zdaleka naplněny, takže to nakonec skončí jak jinak než u šesti. A pak se zas nemohu skoro hýbat," usmíval se.

Možná, že Rosťova záliba v jídle může i za jeho současné postavení v hudební branži. Michalu Tučnému se podobá, jako by to byl opravdu jeho klon. Právě i s tím bříškem.

Kapela Fešáci.Zdroj: Petr Berounský

Vánoční turné Fešáků 201628. listopad - Praha (KD Krakov)
29. listopad - Jihlava (DK)
3. prosinec - Litoměřice (DK)
5. prosinec - Písek (KD)
7. prosinec - Děčín (divadlo)
9. prosinec - Tábor (divadlo)
11. prosinec - Plzeň (Měšťanská beseda)
13. prosinec - Teplice (divadlo)
15. prosinec - Česká Lípa (divadlo)
16. prosinec - Jablonec nad Nisou (divadlo)
19. prosinec - České Budějovice (DK Metropol)
20. prosinec - Ústí nad Labem (KS )

Čtěte také: O tom, jak chlapi milují country. Z jejich slov ta láska přímo čiší