Město se v rámci energetické politiky přihlásilo k úspoře deseti procent všech energií v průběhu deseti let, řekl kolínský místostarosta Tomáš Růžička. Jak toho chce město konkrétně dosáhnout, zatím neřekl.

Vše bude záležet na energetikovi, kterého město chce přijmout na začátku příštího roku. „Ten by měl za úkol sledovat veškeré spotřeby příspěvkových organizací, vyhodnocovat spotřebu a dávat konkrétní návrhy na investice, které by měly úspory generovat," podotkl.

Konkrétní investice ale zmínit nechtěl. „Můžeme ale předjímat, že půjde například o výměnu oken, zateplení i celkovou rekonstrukci topného systému," vysvětlil.

Vytipované objetky a organizace

V rámci analýzy město vytipovalo čtrnáct objektů a organizací města, v dalším řízení půjde o to, které objekty do analýzy budou zahrnuty a které ne, vysvětlil dále místostarosta.

Půjde třeba o objekty základních a mateřských škol. „Úsporná opatření mají vzejít z veřejné soutěže, budeme navrhovat jednotlivá opatření, které by měly přinést úsporu v průběhu deseti až čtrnácti let," řekl Tomáš Růžička.

Čtěte také: Nočním chodcům v mělnické ulici posvítí na cestu solární lampy