To byla slova nového nymburského starosty Pavla Fojtíka, jimiž reagoval na dotaz ohledně vyhlídek stavby dvou kruhových objezdů nedaleko vjezdu do nemocnice.

Jenže kraj se stavbou těchto objezdů pro příští rok reálně počítá. Kde je tedy nejasnost či chyba? Zeptali jsme se mluvčí krajského úřadu Michaely Drobné.

„Kraj projekčně připravuje tuto investiční akci pro příští rok. V Zásobníku projektů akce není, protože tam jsou výhradně akce, které jsou spolufinancovány ze zdrojů EU (pro Odbor dopravy iROP, SFŽP), a tato akce se charakterem do evropského financování nehodí, respektive nevyhovuje podmínkám," uvedla Drobná.

Evropské dotace? Nikoliv

Zjednodušeně řečeno, kraj s výstavbou kruhových objezdů v roce 2017 počítá, ovšem Zásobník projektů sdružuje jen ta díla, která budou spolufinancována ze zdrojů Evropské unie. A to není případ nymburských kruhových objezdů, proto je tam nový starosta Pavel Fojtík neobjevil.

Akci tedy bude financovat kraj, ovšem z jiných než evropských dotací. „Financování tak bude pravděpodobně probíhat buď z příspěvkových programů Státního fondu dopravní infrastruktury, nebo z vlastních zdrojů. Rozhodnutí o započetí investiční akce rozhodují samosprávné orgány kraje. 
V tomto případě rada kraje," doplnila mluvčí krajského úřadu.

Posun termínu a podmínka

Původní termín stavby kruhových objezdů byl stanoven na letošní prázdniny. Vzhledem ke komplikacím 
s přeložkami sítí u nemocnice, které se týkají chystaného kruhového objezdu na křižovatce Boleslavské a Velkých Valů před Hudebním klubem Mlejn, a také 
k připomínkám dopravních policistů, kteří momentálně testují v ostré dopravě provizorní kruhový objezd před budovou ředitelství policie, se datum výstavby posunul právě na příští rok.

Za podmínek, že se vyřeší projekční problémy a provizorní kruhový objezd bude fungovat do konce listopadu bez problémů. Čemuž zatím vše nasvědčuje. A pochopitelně záleží na tom, jak rozhodnou krajští radní, na jejichž výběru se už za týden při volbách může podílet každý z nás.

Čtěte také: Nový nymburský starosta: Česko-čínská průmyslová zóna není prioritou