Na jaře je podle lékaře oslabená imunita, proto je vhodné doplnit vitamíny a minerály. Ale všechno je zase optimističtější, prodlužuje se den a zkracuje noc a to vnímá většina lidí pozitivně. A i psychická stabilita pomáhá k lepšímu zdravotnímu stavu.

Naopak v zimě je obranyschopnost oslabená, a proto je boj proti nemocem těžší a složitější. „Základem silné imunity je zdravá strava, která zajistí dostatek vitaminů a minerálních látek. Také pohyb zvýší hladinu buněk imunitního systému. Procházka na čerstvém vzduchu, či sportování je ideální," uvedl Irád Kevický.

Biometeorologické předpovědi udávají tak zvané zátěžové stupně, které jsou důležité zejména pro lidi, kteří trpí chronickými nemocemi srdce a plic. Je obecně známo, že astmatikům nesvědčí mlhavé, vlhké a chladné počasí. „Lidem, kteří trpí na nemoci srdce nedělá dobře přechod z tepla do zimy, nebo mrazivé a větrné počasí. Extrémní výkyvy počasí, jako je velká zima, nebo velké teplo jsou pro nás všechny více zatěžující," dodal praktický lékař.

Během jara se ale zase lidé léčí s častými alergiemi, jelikož v tomto období všechno v přírodě bují a kvete.