„Ano, vypadá to tak, že poměrnou část dotace budeme muset vrátit. Podle smluvních podmínek jsme měli na plynofikaci připojit dvě stě sedmnáct přípojek. Hup si nechalo vybudovat dvě stě čtyřicet jedna nemovitostí. Tak jsme si mysleli, že je vše v pořádku, ale není," uvedl k problému starosta Chyňavy Václav Kšír.

Obec od lidí vybrala šestnáct tisíc jako příspěvek na stavbu. Těm, kdo se na plynofikaci připojil pak vrátila devět tisíc korun. „Protože i přesto se lidé na plynofikaci nenapojovali, zastupitelstvo rozhodlo, že se těm, kteří se napojí, vrátí celý příspěvek. Tedy těch šestnáct tisíc korun," upozornil starosta Chyňavy.

Přes tři miliony korun

Obec se tak lidem rozhodla vrátit celkem přes tři miliony korun. Ale ani to nepomohlo. „Lidé budou raději topit dřevem, než by se napojili na plynofikaci. Počítáme, že do konce termínu budeme mít asi jen 130 přípojek. Těch 87 prostě už nedáme. Máme strach, že budeme muset vrátit polovinu získané dotace," řekl Václav Kšír.

Obec na plynofikaci dostala dotaci ze Státního fondu životního prostředí, a to v celkové výši devíti milionů korun. Celá investiční akce stála obec 23 milionů korun.

Čtěte také: O dřevo je zájem. I mezi zloději