Už knižní předloha je pro dětského čtenáře poměrně náročná a nesrozumitelná. Alenka v říši divů (Lewis Carroll) se dočkala několika filmových zpracování, z nichž to poslední dalo Alence určitou crazy podobu. Srovnávat předchozí muzikálové počiny Pixových s nejnovější Alenkou v kraji zázraků nelze už jen proto, že nelze porovnávat neporovnatelné.

Česká produkce přenesla příběh na divadelní prkna a propojila ho se současností a starostmi dnešní doby, které jsou často důsledkem nepochopení, malých i větších křivd a rozporů ve vztazích. Nešvary dnešní doby jsou v příběhu jemně naznačeny a krásně zaobaleny. Vnímavější divák pochopí a kdo nepochopí, ten prostě v klidu sleduje příběh.

V hlaví roli Alenky se objevily hned dvě slečny a obě  na jevišti dostaly celkem vyrovnaný prostor. Velkou, dospívající, Alenku hrála na premiéře Anna Slováčková, která působí u Pixů ve všech titulech v hlavní roli.

Naštvaná na všechno a všechny

Nešťastnou dospívající dívku, naštvanou na všechno a na všechny kolem sebe, sehrála Slováčková naprosto uvěřitelně. Stejně tak malá Alenka z pohádkové knížky, talentovaná Kateřina Průšová, zvládla roli hlavní postavy premiérového večera s přehledem.

Na Alenkách je postaven celý příběh a obě se svého náročného postavení hlavních hrdinek zhostily víc než dobře a zejména mladší z představitelek byla na jevišti okouzlující. Tatínka - Bílého králíka hrál  Bořek Slezáček, Maminkou - Bílou královnou byla Dagmar Patrasová.

Tanec, zpěv i činohra

Alenku ovšem drží především herecká omladina ve vedlejších rolích. U diváků jak malých, tak velkých, to na celé čáře vyhrálo duo Bublifuk a Bublifík v podání Jana Fanty a Richarda Pekárka. Pruhovaná dvojčata si diváci zamilovali nejen díky jejich hereckému nasazení, ale především díky obrovskému umu, který oba předvedli. 

V jejich hlavní scéně se najednou skutečně objevilo to, v čem je muzikálové herectví stěžejní. A tím je propojení všech jeho složek - tedy tanec, zpěv a činohra. Fanta s Pekárkem dostali Alenku na maximální možnou laťku herecké profesionality. Neméně kvalitní byla další svěží dvojice mladých herců v rolích oblíbeného Kloboučníka a jeho kamaráda Zajíce Březňáka.

Tvář sebestředného podivína

Kloboučníka na premiéře hrál David Gránský a role mu skvěle sedla. Vtiskl mu tvář sebestředného podivína, kterého si ovšem okamžitě musíte zamilovat. Březňáka si parádně užíval Filip Hořejš, který z toho mála, co střelenému ušákovi scénář předepsal, dokázal vytřískat (doslova) maximum.

Bláznivé dvojici vtipně nahrával malý Plh, který se objevoval a zase mizel v čajové konvi a ve finále vyšvihl taneční choreografii v čele celého ansámblu. Této dětské role se sebevědomě zhostil Filip Vlastník, který zaujal i přirozeným herectvím.

Zakuklený motýl s flétnou

O vtipné momenty se postaral Felix Slováček jako „zakuklený motýl s flétnou". Felix, stejně jako jeho sestra Anna, jsou dvorními herci produkce Pixa-pro a ze Slováčka mladšího tentokrát doslova stříkala dobrá nálada a radost z hraní pro děti i dospělé. Jeho Houseňák se i díky Felixově evidentní pohodě stal miláčkem dětí.

V dalších rolích se představili například: Ivana Korolová (kočka Šklíba), Martina Pártlová (Srdcová královna), Michaela Nosková (Černá královna), Petr Macháček (Paželv), Matyáš Kožíšek (Kouzelník) a další.

Zábava pro děti i dospělé

Muzikál Alenka v kraji zázraků je určitě ten z lepších uváděných v Praze. Pobaví děti i dospělé a leckdy vás donutí k zamyšlení i dojme. Je to další dobře odvedená práce produkce, která se zabývá tvorbou pro děti a je ve svém oboru na absolutní špičce.

Půvab Alence dodávají kostýmy Martina Černého, které ještě lépe vyniknou v jeho strohé a jednoduché scéně. S náročným tématem pro scénář Jana a Aleny Pixových si dobře poradil mladý režisér Matěj Balcar a absolutní topku obstaral autor hudby Vašo Patejdl, který zhudebnil texty Kristýny Pixové a složil scénickou hudbu.

Víkendový bonus pro diváky

Díky choreografiím Petry Parvoničové  jsou jednotlivá hudební čísla skutečným muzikálovým zážitkem a dávají představení ucelený ráz. Zdařilá závěrečná medley rozpohybuje aktivitu publika a vyprovokuje k akci i chronické netleskače.

Dvě a půl hodiny trvající představení nejen pro děti si určitě zaslouží diváckou pozornost a z divadla divák odchází uspokojen, že za ne málo peněz dostal spoustu dobré muziky a strávil v divadle krásné okamžiky. O víkendu navíc na diváky čeká bonus v podobě autogramiády herců, kde kromě podpisu mohou ukořistit i fotku s hlavními představiteli.

Čtěte také: Musel vyjít na kopec, aby zjistil, jak se žije pod ním

Jana Reinerová