Například při výměnných pobytech studentů středních škol, jichž se ročně účastní přes tři stovky mladých lidí.

Do středních Čech již zavítaly italské delegace ze zdravotnických i uměleckých škol, k pobřeží Jaderského moře se na praxe a adaptační pobyty chystá i řada středočeských studentů. Ze škol v Kolíně, Čáslavi, Nymburce, Kladně, Příbrami či ze Středokluk. To, že se chystají i další aktivity, potvrzuje středočeský radní pro oblast školství Zdeněk Seidl (ČSSD).

Z jeho jednání se zástupcem partnerského regionu Adoriano Santarellim vyplynulo, že daleko více by se mohly rozvíjet nejenom výměnné pobyty, ale třeba i výuka italštiny.

Kontakty se pěstují i podle zájmových oblastí. Základní umělecká škola z Libčic nad Vltavou je u partnerů již známá účinkováním na tamějším kulturním festivalu. Také sportovci navazují úzké vztahy – a rozhodně nejde jen o partnerství kladenského sportovního gymnázia s gymnáziem a atletickým oddílem ve Fermu.

Sportovní přátelství rozvíjejí také basketbalisté z Nymburka, Slaného či beachvolejbalisté z Benešova. A na kemp ve střední Itálii se v dubnu chystají hned dvě stovky mladých sportovců ne středních Čech!

Živá spolupráce je však ještě mnohem rozmanitější. Zapojují se do ní také senioři – ale například i knihovníci, jimž kontakty zprostředkovává projekt Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

Na Základní škole Kamenná stezka v Kutné Hoře vyvrcholil projekt Edison.
OBRAZEM: Na Kamenné stezce vyvrcholil projekt Edison