Kladensko, Mělnicko, Mladoboleslavsko nebo Praha-východ patří ve středních Čechách k oblastem se zhoršenou kvalitou ovzduší. Nová mobilní stanice by měla podle krajského radního pro oblast životního prostředí a zemědělství Ivo Šance (STAN) monitorovat ovzduší právě ve zmiňovaných oblastech: „Chceme se zaměřit hlavně na místa zasažená průmyslovou výrobou, nadměrnou dopravou, ale i na oblasti s velkým výskytem lokálních topenišť. Jednotlivá sledovaná území by se měla měnit zhruba jednou ročně,“ vysvětlil záměr, který ve středu schválila rada Středočeského kraje, radní Šanc.

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.
Čistička na Císařském ostrově se zřejmě potýká s příliš mastnou vodou

Prioritou kraje je měření polétavého prachu 


Pořízení mobilní laboratoře by mělo stát téměř 1,2 milionu korun, včetně DPH. 85 % nákladů by mohla pokrýt dotace z Operačního programu Životní prostředí, o kterou bude kraj usilovat.

Prioritou Středočeského kraje je měření polétavého prachu (částice PM10) a benzo(a)pyrenu, neboť v porovnání s jinými kraji České republiky vykazují střední Čechy největší množství těchto znečišťujících látek. „Díky nové měřící stanici budeme mít lepší přehled o kvalitě ovzduší ve Středočeském kraji. Na mnoha místech, kde monitoring chybí, se znečištění ovzduší dopočítává jen pomocí modelových dat,“ dodal radní Šanc.

Tunel Blanka.
Tunel Blanka podle měření zhoršil ovzduší v Praze 6

Data z laboratoře budou předávána do ISKO

Provoz (měření a kalibraci) bude pro Středočeský kraj provádět autorizovaná společnost, kterou úřad vybere na základě veřejné soutěže. Data z laboratoře pak budou předávána do databáze Informačního systému kvality ovzduší (ISKO), kterou provozuje Český hydrometeorologický ústav a slouží nejen pro regulační systém a modelování kvality ovzduší, ale je také on-line přístupná široké veřejnosti jako informace o úrovni znečištění ve smyslu zákona o ochraně ovzduší. Nákup a zprovoznění nové mobilní měřící stanice kvality ovzduší plánuje Středočeský kraj nejpozději na příští rok.