„Na sociálních sítích je to z Milovic nejsledovanější téma a celý projekt je velmi pozitivně hodnocen. Milovice se tak díky tomu stávají v rámci Středočeského kraje štikou 
v turistickém ruchu. A to je směr, kterým se chceme jako město vydat." To jsou slova starosty Milovic Milana Poura na slavnostním otevření dvou nových a vzhledem originálních vyhlídek, které vyrostly na kraji planin.


V nich se volně pohybují divocí koně a pratuři 
v rámci ojedinělého projektu společnosti Česká krajina. Její ředitel Dalibor Dostál se slavnostního otevření také zúčastnil. „Vyhlídky jsou na místech, ze kterých je vidět téměř na celou pastvinu. Nejsou příliš vysoké, ale je 
z nich opravdu potřebný rozhled. Už při dokončovacích pracích tu putovaly celé rodiny s dětmi a jsme přesvědčeni, že o vyhlídky bude velký zájem," řekl Dostál.

Rozšíření pastvin

Třetím mužem střihajícím pásku byl hejtman Miloš Petera. Kraj se finančně podílel na výstavbě dřevěných konstrukcí. „Příští týden jde do rady kraje materiál, v němž bychom měli schválit další rozšíření pastvin pro tato zvířata. Je to fenomén, který kraj hodlá podporovat i do budoucna," uvedl Petera.

Po přestřižení pásky se první nedočkavci vydali na samotnou vyhlídku. Bohužel zrovna v ten čas byla zvířata v nedohlednu. Přítomní si museli vystačit s hezkým rozhledem do krajiny.

Poptávka turistů

Pro stavbu samotných vyhlídek se garanti celého projektu rozhodli také na základě poptávky turistů. Plošiny budou sloužit také filmařům, o vzácných zvířatech se totiž již točilo několik filmových dokumentů a další se plánují. „I když naším hlavním cílem je chránit v rezervaci unikátní přírodu, jsme rádi, že jsme 
v Milovicích mohli přispět také k rozvoji místního turistického ruchu. Právě na vyhlídky se návštěvníci dlouhodobě ptali nejvíce," uvedl Dostál.

Menší vyhlídka vyrostla u aklimatizační ohrady nedaleko silnice u letiště, větší pak asi 200 metrů od ulice Ostravská. Návštěvníci budou moci po zdolání čtyřmetrového lanového mostu alespoň symbolicky nahlédnout za ohradník mezi zvířata. Děti mají k dispozici skluzavku.

Špičkové ztvárnění

Prostředky na postavení vyhlídek v hodnotě zhruba půl milionu poskytl Středočeský kraj. Ve výběrovém řízení na dodavatele zvítězila společnost TR Antoš, která stojí za unikátním milovickým zábavně naučným parkem Mirakulum. „Stavby v Mirakulu jsou vyhlášené svým špičkovým řemeslným a výtvarným ztvárněním, jsme proto velmi rádi, že se stejní odborníci podíleli i na budování našich vyhlídek," ocenil konstrukce Dalibor Dostál.

Pozemky pro rezervaci, včetně vyhlídek, poskytlo město Milovice.

Čtěte také: Lanová vyhlídka dovolí návštěvníkům přijít za zubry a koni až na okraj ohrady