Od pátku 19. května se spekulovalo o několika možnostech, kdy a kde prezident České republiky amnestii Kajínkovi udělí. V úvahu přicházely už před víkendem nejvíce Lány na Kladensku, kam se státník odebral odpočívat po návštěvě Číny. Na místě proto nechyběl ani Kladenský deník.

Oproti Rýnovicím, kde Kajínek dosluhoval trest naposled a poslední týden zde měli novináři a celé štáby svoje bivaky na parkovišti před věznicí, nebyla v Lánech před zámkem v pátek hodinu po poledni ještě ani noha. Hradní stráže nestály na svém obvyklém místě a jeden z důstojníků Kladenskému deníku odpověděl, že standardně se vrata sídla otevřou veřejnosti až v sobotu. Ani většinu místních ale situace kolem prezidentské milosti, která byla stvrzena Zemanovým podpisem právě na zámku v Lánech, nijak nevzrušila.

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
Je to tady! Jiří Kajínek opustí vězení, prezident podepsal milost

V lánské restauraci Narpa mají na prezidentovo rozhodnutí podobný názor jako většina Čechů. Je to tak půl napůl. Jak řekl hostinský Jiří, s udělením milosti jmenovci Jiřímu Kajínkovi souhlasí. „Svoje už si odseděl a pokud nikdo dodnes neví, jak to skutečně bylo, propuštěný by měl být," myslí si hostinský.

Host restaurace Karel z Kladna, který Lány jen projížděl, řekl, že odpověď není snadná. „Vzhledem k tomu, že neznám skutkové okolnosti případu, nemohu říci jednoznačně, zda si ten člověk zaslouží svobodu. Dále se mi nelíbí, že celá záležitost s amnestií zavání jako snaha použít vše k prezidentské kampani."

V Hradečně byla nalezena mrtvá žena, zřejmě ji zavraždil syn.
V Hradečně byla nalezena mrtvá žena, zřejmě ji zavraždil syn

Jedním z těch, kteří jsou o Kajínkově nevinně přesvědčeni dlouhodobě a nyní prožívají velkou radost, je naopak Ivan Lev z Kladna, jenž zavítá čas od času s Kajínkovými dopisy do redakce Kladenského deníku. Prostřednictvím korespondence se stali s vězněm přáteli. Kladeňák si se svým kamarádem Jirkou, jak ho sám nazývá, roky dopisuje, aby ho podpořil v těžkých chvílích za mřížemi. Ivan Lev navíc už dříve prohlásil, že by Jiřího Kajínka rád pozval po propuštění k sobě na návštěvu do Kladna. Nyní k tomu dostane konečně příležitost.

Jiří Kajínek
Vrátí se Kajínek jako celebrita? Těší se na něj sestra i kamarádi
Jiří Kajínek teď s policií zatočí
Kajínek lidi baví i pobuřuje. Podívejte se, co frčí na sítích

V lánské restauraci Narpa mají na prezidentovo rozhodnutí podobný názor jako většina Čechů. Je to tak půl napůl. Jak řekl hostinský Jiří, s udělením milosti jmenovci Jiřímu Kajínkovi souhlasí. Svoje už si odseděl.Zdroj: Jiří Skála

Cyklista Karel z Kladna Lány jen projížděl, jednoznačný názor na Kajínkovo propuštění. Nelíbí se mu, že by to mohla být podpora prezidentské kampaně.Zdroj: Jiří Skála